Ходжа спасява църква

28-годишният Яшар Мехмедов иска да участва в ремонта на православния храм.
Ходжа иска да участва в ремонта и спасяването на православен християнски храм. 28-годишният Яшар Мехмедов е един от най-младите мюсюлмански духовници в страната. Завършил е Мюсюлманската школа в Устина, Пловдивско, и едва 20-годишен става ходжа в еленското село Константин. Младият духовник води проповедите си в импровизирана джамия в помещения на бившите складове за торове и химически препарати в центъра на селото. Занемарените и порутени допреди това помещения сега са превърнати в красив молитвен дом.
Яшар ходжа е съвременен и модерно мислещ млад човек. Категоричен е, че религиите не трябва да разединяват, а да обединяват хората по света и да ги карат да се обичат. Дава за пример живота в родното си село. „В Константин живеят християни и мюсюлмани. Аз съм мюсюлманин, всичките ми комшии са християни. Уважавам техните празници и те нашите. Работим заедно, помагаме си. Бедните, гладните и безработните не се делят по цвят и по религия. Те еднакво страдат”, обяснява ходжата. Когато научил, че християнската църква в селото се нуждае от ремонт, Яшар ходжа и други мюсюлмани от селото съобщили на кмета, че искат да се включат в ремонтите и спасяването на божия храм. Кой с каквото може – с пари и с безвъзмезден труд. Самият ходжа не вижда нищо необичайно в това, че иска да спасява религиозния храм на друга вяра. „Кметът ми помага, защо и аз да не му върна жеста. Нали в крайна сметка затова сме хора, за да си помагаме”, категоричен е той. Към джамията младият мъж е изградил и училище, в което преподава на децата Корана. Учебниците, по които преподава, му ги подарил преди време старият общински кмет на град Елена ¬ Сашо Топалов, който е християнин.
Яшар ходжа е категоричен, че в България няма радикален ислям и фанатици, които могат да предизвикат размирици. „Много се говори за имамите в Пазарджишко. Това, че те спазват по-стриктно каноните на исляма, не бива да се приема като нещо опасно. Въпрос на личен избор за всеки е дали жените ще ходят покрити, а мъжете с бради. Още повече че сега брадите са модерни в цял свят”, обръща го на шега Яшар.
Макар и само 28-годишен, Яшар ходжа се ползва с уважението на местните. Дори и връщащите се от училище деца минават покрай него, смирено навели глави, и го поздравяват с „Добър ден, ходжа” по турски.
Дипломираният мюсюлмански духовник отправя и още един съвет към хората, изпаднали в трудно положение, независимо от коя религия са. И то е – да не ходят при самозвани ходжи, които правят и развалят магии. Според него това не са добри хора. „Истинската вяра в Бога, а не магиите помагат на човека. Вместо да си дават парите на шарлатани, нека хората да отправят една истинска и гореща молитва от сърце и душа. И Бог ще им помогне”, съветва Яшар ходжа.

Източник: в. "Монитор"

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.