"За мен е чест и удоволствие да бъда домакин на тържествената вечеря ифтар, която ознаменува началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан", каза президента Росен Плевнелиев, на вечерята ифтар по случй свещения за мюсюлманите месец Рамазан. За пръв път в демократичната история на страната държавен глава е домакин на подобна мероприятие. То се проведе на втори юли  т.г. в резиденция "Бояна".
По думите на президента в България от хилядолетия празничните трапези се споделят със съседи и приятели. Ето защо, по добра традиция, днешният празник събира представители на всички основни вероизповедания, политици, дипломати, интелектуалци.

"В основата на Рамазана е мъдростта, че едно общество е силно, когато е споено от непреходната сила на състраданието и милостта, когато дарява милосърдие и доброта на бедните, на онеправданите, на самотните и на болните", подчерта държавния глава.

Той заяви още, че българската нация е солидарна не само на думи. Тя е доказала своята толерантност през вековете. Мюсюлманската общност в България е неразделна част от тази съпричастност и хуманизъм. Сполетялото ни преди дни бедствие показа, че българите си помагаме без значение от религия и убеждения. Хиляди бяха дарителите и доброволците, които подадоха ръка на непознати в беда. Пример дадоха и основните вероизповедания, които рамо до рамо организираха кампании за подпомагане на нуждаещите се. Православната църква, Мюфтийството, представителите на всички религиозни общности, отвориха храмовете и сърцата си за пострадалите. 

"Убеден съм, че подадена ръка днес означава подадена ръка утре. Че направеното добро винаги се връща. Ето защо ме впечатлиха искрено и ме трогнаха всички онези истории на съпричастност, които видяхме", сподели Плевнелиев.  Според него народът станал свидетел как бежанци мюсюлмани помагаха за възстановяването на православни манастири. Това се случва тук и сега, в България, и ни прави още веднъж горди с поредното доказателство, че солидарността е универсална ценност, че човещината и подадената ръка нямат религия.
"Позволете ми да изкажа благодарността си към президента на Републиката и към президентската институция за организирането на тази вечеря ифтар, която е явен показател за мирното съжителство между последователите на различни религии и етноси", заяви на свой ред главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.
По думите му колкото и много да е повтаряна тази фраза, не може  да не отбележа, че добро съседството и разбирателството между нас не са нещо ново. Хората по тези земи са живели заедно векове наред, помагали са си, били са заедно в радост и беда и заедно са съхранили мира и добрите взаимоотношения.
"Ето защо равнопоставеността между всички хора трябва да бъде водеща за всички, включително и за държавните институции и политици.  Няма съмнение, че събирането на религиозните водачи  около една трапеза  е израз на уважение към другия. Неминуемо  това ще допринесе за заздравяване на връзките между хората  в цялата страна", каза още духовния лидер.
Според него живеем във време, когато обществото изживява криза, но кризата не е само икономическа, както някои се опитват да я окачествят, по-тежка е моралната криза, която е причина за упадъка на духовността и за изпадане в отчаяние на някои хора. Той отбеляза важността от присъствието на видни политици, които засвидетелстват съпричастността си към каузата за единението и разбирателството между хората.
"Мюсюлманите  празнуват свещения месец Рамазан. Казвам празнуват, защото въпреки, че се лишават от храна и напитки, духовното извисяване по време на този месец  компенсира многократно жаждата и глада", каза главния мюфтия. Според него духовната  храна, която се изразява в говеене и служене на Аллах Теаля е по-превъзходна от материалната, което ни дава повод да сме по-уверени в себе си и в правотата, на делата ни. Основната цел на говеенето е пречистване и доближаване до милостта на Всевишния, както и преосмисляне на мисията ни на този свят – като човеци, които са отговорни  за делата си и положението, в което се намират.
"Лишаването от храна е начин за разбиране на духовния свят, който е присъщ  на ангелите (меляикетата). Има обаче и един факт, който е не по-малко важен, а той е разбирането на положението на социално слабите", подчерта главния мюфтия.  Българската поговорка гласи, че сития не вярва на гладния мюфтия. Ето защо, според него, когато заможния изпита глада върху себе си, разбира положението на хората, които нямат практическата възможност да се хранят нормално. Тогава заможните са по-състрадателни и по-щедри, което се наблюдава в този месец при мюсюлманите.
"Хората оценяват благата на Аллах, когато ги загубят, но често те не се възстановяват. Ето защо говеенето е средство, чрез което да оценим дадените ни блага без да ги губим", обясни религиозния лидер.
Той подчерта също, че хората се сближават най-вече когато са заедно на една трапеза, и въпреки, че ние религиозните лидери винаги сме отстоявали заедно принципите на вярата, днес се чувстваме духовно по-силни  и по-сплотени.
На тържествената вечеря ифтар по случай Рамазан присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит и представители на всички традиционни вероизповедания в България, народни представители, дипломати, интелектуалци и общественици.   


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.