Две хиляди души събра традиционният курбан в гр. Златоград

На 18 септември в гр. Златоград се проведе традиционен за родопският град курбан за берекет. Гости на празничното събитие бяха Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, наместник районния мюфтия за общините Златоград и Неделино Селви Караосманов, Областният управител на Смолян Недялко Славов, кмета на община Златоград Мирослав Янчев, гости от близките населени меса, както и от Р Гърция.

Наместник районният мюфтия Селви Караосманов изнесе лекция, в която очерта профила на мюсюлманина според автентичните и достоверни източници в ислямската религия, припомни по важните принципи на Исляма, като подплати тезите си с редица примери от живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). В лекцията си той опроверга опитите за дискредитиране на ислямската религия и мюсюлманите, чрез преписването на чужди за исляма и мюсюлманите определения и действия.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов поздрави Мюсюлманското настоятелство за доброто организиране и провеждане на курбана, на който бяха поканени и присъстваха жителите на гр. Златоград – мюсюлмани и християни. Мюфтията благодари и на Областния управител на Смолян и кмета на община Златоград за това, че са уважили курбана, което е потвърждение за доброто взаимодействие между Районното мюфтийство с Областния управител и Общините, като даде заявка за по-тясно бъдещо сътрудничество между институциите. Подчерта и добруването и разбирателството между мюсюлманската общност и християните в община Златоград и областта, като изрази убеденост в съхраняването и развиването на добрите отношения за напред. В заключение припомни, че да бъдеш мюсюлманин е гордост и отговорност и че мюсюлманинът трябва да се асоциира с източник на доверие и сигурност в обществото в което живее.

Областният управител и кметът на Община Златоград благодариха за поканата и изразиха своето удовлетворение, като също отбелязаха факта от добрата комуникация между държавната и местна власт с Районното мюфтийство и представителството му в гр. Златоград,  както и между-религиозната толерантност в област Смолян.

Курбанът бе посетен от около 2 000 души, на които беше раздаден специално приготвен обяд.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.