Бесмелето е ключът за всяко добро дело

Всяка сура (с изключение на една) във великата ни книга Коран-и Керим започва с бесмеле.

В първия низпослан айет се повелява: „Чети с името на твоя Създател Господар!“ (ел-Аляк, 96: 1) Това от своя страна идва да ни подскаже, че ние всяко наше слово и дело трябва да започваме с бесмеле. Отново в на шата мъдра Книга има множество примери, които говорят за бесмеле, не говото значение и важност. Нух (а.с.) е призовал с бесмеле онези, които са му повярвали, да се спасят в кораба и повелил следното: „Качете се в него. Неговото отплаване и спиране е свързано с името на Аллах. Не съмнено моят Създател е Всемилостив и Всепрощаващ.“
(Худ, 11: 41)
Сюлейман (а.с.) своето писмо до кралицата на Себе започнал с бесмеле. Когато кралицата прочела писмото, рекла: „О, мои първенци! До мене е изпратено много важно писмо. То е от Сюлейман. Писмото за почва с обръщението: „Бисмилляхиррахманиррахим“ В името на Всевишния Аллах,Всемилостивия и Милосърдния. С него той заявява: „Не се възгордявайте и елате при мен отдадени на Аллах.“ (ен-Немл, 27: 29-31)
Любимият ни Пейгамбер (с.а.с.), който е имал за правило всяко свое слово и дело да започва с бесмеле, е повелил: „Всяко слово и дело, започнато без бесмеле остава безрезултатно.“ (Ахмед б. Ханбел) С тези свои слова той е подчертал важността и богатството на бесмеле и ни поощрявал често да повтаряме бесмеле.
Бесмеле преди всичко е израз на чистосърдечната ни вяра в съществуването и единствеността на
Аллах. Бесмеле означава всеки миг и във всяко дело ние да съществуваме със съзнанието, че живеем под прекия контрол на Аллах. Бесмеле е името на отдадеността ни на Аллах; на доверието ни в Него и че сме се приютили под Неговата благодат и милосърдие.
Бесмеле не е само обикновен навик на устата ни, а чистосърдечен изказ на всеки наш миг и всяко
наше дело.Бесмеле е начало на всяко дело започнато със съзнанието за отговорност пред Аллах. То е символ на нашето търпение срещу Неговата воля и на това, че се намираме неотклонно по пътя на нашия Пейгамбер (с.а.с.), на стремежа ни винаги да търсим доброта и благодат. Бесмелето се явява утеха за нашите души и щит срещу евентуалните ни грехове. Ето защо вярващият започва всяка своя работа с името на Всемилостивия и Мило сърден Аллах. А за вярващия това е извор на безпределна благодат и благополучие.
Щом като е така, нека и ние да изричаме бесмеле, когато речем да сядаме и да ставаме, когато се качваме в колите си, когато започваме работа, когато лягаме да спим и когато се събуждаме, казано накратко, във всеки миг от живота си да изричаме бесмеле. По такъв начин с бесмеле да украсим нашите дела, нашия ум и душа, нашите помисли и всички наши дейности. С бесмеле да облагородим и нашия живот. Нашият Пейгамбер (с.а.с.) повеляваше: „Аллах мой с Твоето име живея и с Твоето име ще умра!“(Муслим) и никога не забравяше бесмелето.Я Рабби! Направи и ние никога да не забравяме да изричаме бесмеле и да бъдем сред щастливците
осъзнали значението на бесмелето!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.