Тероризмътняма своя религия

"Факт е, че в Корана има много текстове, които говорят за военното дело, но необходимо е да очертаем контекста преди низпославането на ислямската религия в арабския полуостров, за да разберем наличието на подобни текстове", каза д-р Ариф Абдуллах, ръководител на Научно изследователския център (НИЦ) към Висшия ислямски институт (ВИИ) в предаването на Горан Благоев по БНТ "Вяра и общество" на 25 октомври.
 По думите му през 6 и 7 век северните араби са в перманентни междуплеменни сражения като техния брой според научните източници достигал до 1700 в пред ислямският период, а някои от тях са продължили 40 г. "В този контекст е низпослан Корана и първата му повеля е "Чети". Той посочва едва след 13 г. от първото откровение, че тези на които им е обявена война имат право да се защитят", посочи д-р Абдуллах. Според него Коранът мотивира защитни действия единствено при терор, несправедливост и прогонване със сила от родните места на хората. Това е кораничната повеля, а това на което сме свидетели днес, а именно обявяването на война по религиозен признак, за него не отриваме текст в Корана, който да мотивира подобни действия поради различие във вероизповеданието.  
"По мое дълбоко убеждение тероризмът, който без съмнение практикува Ислямска държава (ИД) няма своя религия", каза Славчо Велков, експерт по сигурността и борба с тероризма, също гост в предаването.  По думите му няма кауза, която да оправдава подобни действия, които несъответстват на каноните и нормите на която и да е религия.
"Не можем да твърдим, че това което върши ИД има покритие с Корана. Това, което наблюдаваме по моя преценка е един религиозно мотивиран тероризъм, който се извършва не от името на религията изобщо", коментира университетския преподавател. Според него никъде в Коран не може да срещнем думата джихад, а дори да се срещне нейното арабско значение значи - усилие, усърдие на борбата с дявола в собствената си душа, което всеки един от нас прави. "ИД е организация, която престъпва всички религиозни принципи. Поради което не трябва да отнасяме религията към тези изверги, каза още експертът по сигурността Славчо Велков.
"Методологията с която тези хора обосновават своите действия е изключително неточна. На техни "проповеди" прозвуча следният призив "Аз съм изпратен с меч милост за световете", цитат е формиран от недостоверен хадис  и е прикрепен към кораничен текст, чийто автентичен вид  е "Ние те изпратихме о Мухаммед, милост за световете", обясни д-р Ариф Абдуллах. По думите му смесването на неавтентичен текст с а автентичен поражда погрешната методология, която ИД ползва.  Другия проблем е, че те използват дескриптивната информация в Корана, която описва дадено събитие и я превръщат в прескриптивна. Следователно от текстове, които са описателни и не се изисква от вярващите определено действие, те изваждат  императиви, към вярващите. "Този подход не отговаря на подхода, който е утвърден от ислямските учени към кораничните текстове. Селективния метод в разбирането на Корана е крайно неподходящ и погрешен", заяви още университетския преподавате д-р Абдуллах.  


Цялото предаване може да изгледате от тук.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.