Приветствие на Главния мюфтия по случай настъпването на нова година по Хиджри - 1436

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,
Началото на новата година е нов шанс, който е малка частица от рахмета  на Аллах Теаля.Дава ни се този шанс за да се опомним, да направим равносметката си и да видим какво сме постигнали и какво сме пропуснали и можем ли или по-точно искаме ли да  наваксаме пропуснатото.  Този шанс е добро начало за всеки, който има сърце, с което да усети смисъла на съществуването си и  посоката на живота си. Този шанс е възможност, за която копнеят  много хора живели преди нас, но уви, те не могат да се възползват от нея. Ние обаче можем да се възползваме от  тази възможност, тя ни се дава, но е необходимо да погледнем трезво и да я оценим правилно. Та толкова ли е трудно да се огледаш около себе си и да прецениш  кое е добро за теб? Разбира се, че не е трудно след като много хора го правят, но защо всеки не го прави, защо има и такива, които се осланят на изкушенията, а не на разума и призива на Аллах, който казва: „Аллах призовава към дома на мира и насочва когото пожелае по правия път“?  Разумът също е дар от Аллах Теаля, който е даден само и единствено на човека, но  не всеки го използва по правилен начин.  Нещо повече, някои хора употребяват упойващи вещества, като алкохол или наркотици за да парализират умствените си възможности.
Ето защо новата година е ново начало. Разбира се няма как да забравим миналото, и особено, ако то е свързано с не дотам добри дела. Има обаче прекрасна възможност, която се изразява в айета: „...наистина добрините премахват злините....“ (Худ:114). Извършените  през  новата 1436 година добри дела ще бъдат откуп за извършените до сега грешки. За това заслужава да се съревноваваме  в извършването на добри дела, от които да се възползваме на този и другия свят.
 Аллах да приеме добрите дела на всички мюсюлмани, да ги закриля и напътва и да напъти всички заблудени, да помогне на всички безпомощни, да подкрепи всеки, който се обърне към Него. Амин.

Видео:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.