Проф. Хасан Йълмаз: Турция и България имат културни мостове между, които историята и приятелството създават едно приливане

„Турция и България са две държави, които са свързани от исторически, географски и културни връзки. И тъй като са съседи двете държави непрекъснато си взаимодействат и сътрудничат. И така както „Босфора” е един пролив между Мраморно и Черно море, които се преливат едно в друго. По същия начин между Турция и България има културни мостове между, които историята и приятелството създават едно приливане”, каза проф. д-р Хасан Кямил Йълмаз, зам.-председател на Председателството по религиозните въпроси на Турция (по известно като „Диянет”) на редовната Национална мюсюлманска конференция на 24 януари т.г. в София.

Той посочи, че смята за свой дълг да спомена факта, че през 1950 г., когато в Турция били създадени религиозните институции за обучение, гимназии средни училища и факултети част от преподавателите били духовни лица, учители които са  завършили „Медредетю-н Нювваб” в Шумен и са отишли в Турция.

„Българския народ и мюсюлманите в България през последните години преживяха трудности. През 1989-91 започна демократизация, България стана член на Европейския Съюз и НАТО, така ние станахме още по-близки, надявам се че в процеса на интеграцията в Европейския съюз положението на България ще става все по-добро”, каза още зам.-председателя на „Диянета”.

Според него през последните години ислямския свят преживя доста трудности от явления като  „Алкайда”, ДАЕШ, терористични групировки, които допринесоха за разгръщането на широка ислямофобска вълна в Европа и Америка.

„Смятам, че не би трябвало да премълчаваме факта че тези организации са създадени от външни сили и не трябва да се премълчава защото това засяга и нас. Тъй като в свещената книга Всевишния казва, че мюсюлманина не бива нито да прилага насилие нито, да бъде толкова слаб, че да бъде обект на насилие. Смятам че трябва да заемем позиция”, посочи проф. Хасан Йълмаз. Той поздрави делегатите и пожела успех на Конференцията.

От името на мюсюлманската общност в Румъния и мюсюлманските духовници от балканските страни слово произнесе и главния мюфтия на Румъния Мурат Юсуф. Той поздрави делегатите и подчерта, че високо оценява добрите взаимоотношения между двете институции и се надява да продължат съвместните проекти.   


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.