Президентът поздрави главния мюфтия за преизбирането му на поста

 

„Приемете моите поздравления по случай преизбирането Ви за главен мюфтия. Гласуваното Ви доверие от страна на мюсюлманската общност в България е не само признание, но и отговорност, която Ви задължава достойно да продължите своята работа за благото на мюсюлманите в страната и за утвърждаване на разбирателството и взаимно уважение между различните вероизповедания у нас”, написа президента Росен Плевнелиев във свия поздравителен адрес до главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

На редовната Национална мюсюлманска конференция на 24 януари т.в. в зала 1 на Националния дворец на културата д-р Мустафа Хаджи бе единодушно преизбран на поста главен мюфтия на Република България. Поздравителни адреси изпратиха председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, Н.Пр. Шпенд Калаба, посланик на Република Косово в София, Али Саид Ал Катири, представител на Султаната Оман, а временно управляващия посолството на Кралство Саудитска Арабия г-н Абдул Азиз Абдуллах Ал-Матар лично поднесе своите поздравления.  

По думите на държавния глава, той винаги активно е търсил и ще продължава да насърчава диалога между всички основни религии в България.

„Именно затова, така както присъствам на традиционните за православните българи Великденски и Рождественски служби, всяка година паля в Софийската синагога една от свещите за Ханука, редовно съм домакин на традиционните за мюсюлманите вечери Ифтар и споделям празниците на всички български граждани, независимо от религиозната им принадлежност”, пише още президента на Републиката.

Според него това е не само израз на уважение, но и важно препотвърждаване на волята и на избора ни да живеем заедно в мир и хармония.   

„Дълбоко вярвам, че утвърдения модел на разбирателство и достоен съвместен живот на българските граждани, без оглед на техния етнос и вяра, е основан на честните и активни усилия от страна на всички нас. Ето защо, убеден съм, че ще продължите усилията си за укрепване на доверието между религиозните общности в България”, посочва президента Росен Плевнелиев в писмото си до главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и му пожелава на добър час.

„Поздравявам Ви сърдечно, по повод Вашето преизбиране за главен мюфтия на Република България. Убеден съм, че с Вашите лични и професионални качества ще продължавате да работите за съхранението на традиционно добрите взаимоотношения между представителите на различните религии в България и към опазването на разбирателството на страната, както и за сближаването и укрепването на религиозната толерантност”, пише акад. Стефан Воденичаров в поздравителното си писмо до главния мюфтия.

По думите му милосърдието, състраданието и опрощението са сред онези ценности, от които имаме най-голяма нужда във времена на трудности, в година на кризи и изпитания.

Акад. Воденичаров изразява вярата си, че добрите взаимоотношения между БАН и Главно мюфтийство ще продължат да се развиват в бъдеще.

Главния мюфтия продължава да получава поздравления от страната и чужбина по повод преизбирането му на поста.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.