Митрополит Дометиан: Ние сме един народ, изповедания различни

„Видин е бил винаги еталон на взаимно разбирателство. Ние с този комшулук още повече свидетелстваме, че живеем в мир. Човек е надарен с ум, чувства и воля за да може да се усъвършенства и носи светлина. Ние сме един народ, изповедания различни, но който се е родил на тази земя и откърмен от нея с него сме близки”, каза видинския Митрополит Дометиан на срещата си с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.
Главния мюфтия придружен от районните мюфтии, от цялата страна  посети  Видинска митрополия в рамките на посещението си във видинския регион.
„Аз съм уверен, че Видин е за пример на цяла България, а дори и на света, защото ние на всякъде имаме добри отношения между мюсюлмани и християни, обаче в Видин общението между митрополията и мюфтийството, е на съвършено различно ниво”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.
По думите му този факт дава своето отражение и в отношенията на двете общности в региона. Поведението на гражданското общество е коренно различно, от това на което сме свидетели в други райони.
„Спомням си една хубава поговорка от моя баща която гласи: „Pazara parasız, mezara imansız, Allah göstermesin”, (Без пари на пазара, без вяра в гроба Аллах да пази), бел. на ред. Използвам тази поговорка много често пред хора, които трябва да разберат, че  колкото се чувстваш неудобно и неприятно, да отидеш на пазар без пари, но да легнеш в гроба един ден  без вяра, без надежда  е още по-лошо”, посочи видинския Владика.
Според него мисията  на изповеданията е да правят хората по-добри, а те ще бъдат по-добри към себе си, към семействата, към обществото, към родината, към човечеството, когато имат предвид, че сме чеда на Всевишния. Един ден ще ни прибере и ние няма да занесем нищо при Него, освен добрите си дела.
„Аз се радвам, че сме заедно по различни поводи и вярвам, че това е едно свидетелство пред света, за добър пример как трябва  да използваме времето и да живеем един с друг в сътрудничество, за доброто на човека и  Родината”, подчерта още митрополит Дометиан.  
Владиката вярва, че е необходимо всичко лошо, което е минало, да се забрави и да помним само доброто особено в наши дни, когато сме в най-добри отношения с нашите съседи.
„За нас добрите взаимоотношения със църквата на централно и местно ниво са източник на голяма гордост, достойнство и чест.  Не напразно винаги подчертаваме, че имаме реалната възможност да бъдем пример на толерантност и разбирателство за света”, каза главния мюфтия.
Според него хората не могат да бъдат друго, освен братя, немогат да бъдат друго освен съседи, не могат да бъдат други освен добри партньори. Той се надява, че хората ще вземат пример от това съседство и взаимопомощ, защото оцеляването на човешкия род е възможно само с обич, разбирателство и толерантност.
„На фона на това което става във световен мащаб имаме голяма необходимост от това да бъдем заедно и да се разбираме”, добави още религиозния лидер на мюсюлманите.
В рамките на своето посещение във видинския регион главния мюфтия посети Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”, областния управител Момчил Станков, новоизбрания кмет инж. Огнян Ценков, бе домакин на официален обяд в чест на митрополит Дометиан и разгледа забележителностите на старопрестолния град. 

Снимки:

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.