Да направим хиджрет с намаза

Пейгамберите винаги са призовавали хората чрез разясняване и покана да тръгнат по праведния път, ала са срещали най-различни трудности в своята дейност.
Изпълнявайки пророческата си мисия нашият Пейгамбер също така е изпитал невиждани трудности. Ала той желаел да откъсне и да отдалечи хората от пагубното влечение да вярват в съдружници на Аллах, да ги отдалечи от безверието и гнета; като го призовавал да вярват в Аллах, да изпълняват своите ибадети; да бъдат свободни хора, да се обичат помежду си; да бъдат милостиви и правдиви, да живеят в братско единство, доброта и добротворство. Ала мекканските идолопоклоници не се отзоваваха на призива на благородния ни Пейгамбер и стоварваха на главата му най-невероятните злини. Любимият ни Пейгамбер и неговите приближени се противопоставяха на всичките им нечувани злини и подлости и въпреки всичко продължиха да разпространяват Аллаховото послание. Когато гнетът и репресиите достигнаха връхната си точка; нашият Пейгамбер и сахабиите му, по волята и разрешението на Аллах през 622 година се преселиха от Мекка в Медина.
Това не е обикновена дата. Това е дата, на която е обявена, че въпреки терора и предизвикателствата никога не ще бъде изгасена светлината на исляма.
Хиджрета е епопея на отрицанието на робуването на човека, на отказа от рода, имота и живота в името на Аллах и при вземането единствено на Неговата власт. Преселението е събитие, което доказва, че нищо не е в състояние да попречи на разпространението на Аллаховото послание, че всичките оръжия на тираните, които пренебрегват Аллах, стрелят по тях и всичките им клопки са напразни. Впрочем Всевишният Аллах тази истина разкрива по следния начин: „И когато неверниците лукавстваха срещу теб, да те задържат или да те убият, или да те прокудят... Те лукавстват, а Аллах проваля тяхното лукавство. Аллах е над лукавите.“ /ел-Енфал, 8: 30/.
Нека никога да не забравяме следните истини:
„Всичко, което съществува във Вселенета е създадено по волята и желанието на Аллах. Нито една сила не може да надвие над Него.
Всичко на тоя свят е заради Аллах и всичко ще се върне при Него. Той е способен на всичко. Ще спечелят единствено онези, които Мy служат. Дори и да не искат, угнетителите непременно ще признаят Неговата светлина. Той всичко пресмята много добре и бързо поставя всичко на мястото им. Нe се отпускайте! Нe тъгувайте! Щом като вярвате, вие сте надвили. Нe забравяйте, че наградата за превъзходство ще получат единствено вярващите!“
Времето тече с бързи темпове. Измина една година по хиджрета, започва следващата. Нe забравяйте, че истинското преселение (хиджрет) е преминаването ни от греховете към добрите дела; от признаването на многобожието към признаването на единния Аллах и истинската вяра; от отхвърлянето на злото и приемането на доброто; отказа от непокорството срещу Аллах и приемането на ибадетите за Нeгo. Така например, намазът, който представлява основния стълб на вярата, е незаменим ибадет, който всеки ден по пет пъти ни извисява към Аллах. Ето защо нека пристъпваме към тази нова година като се стегнем и си придадем по-спретнат вид и по-редовно да изпълняваме намазите си.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.