В Казахстан вече може дa дадете садака през ПОС терминал

В рамките на пилотен проект „Електронна садака” в джамията „Хазрет Султан“ в столицата на Казахстан е монтиран ПОС терминал, с помощта на който посетителите на джамията ще могат да правят парични преводи-пожертвования по разплащателната сметка на Духовното управление на мюсюлманите (ДУМ) в Казахстан. 

Проектът е именно на ДУМ – Казахстан като една практическа крачка,  насочена към повишаване прозрачността на дейноста на институцията по въпросите за събирането и оползотворяването на средствата от благотворителност и даренията от посетителите в джамията.

Главният мюфтия на Казахстан Ержан Малгажули обяснява:

„Реализацията на проекта „Електронна садака” ще позволи да се подобри нивото на доверието спрямо духовенството. С помощта на Всевишния ние методично и целенасочено ще вървим по този път, завоювайки доверие и 

уважение”.

В първият си етап пилотният проект ще бъде реализиран в джамиите на столицата на Казахстан. Технически специалисти ще контролират работата на устройствата, ще откриват и отстраняват евентуални грешки, възникващи в системата. След успеха на пробния период проектът ще бъде реализиран и в джамиите на останалата част от територията на републиката, което ще позволи да се повиши прозрачността на събирането на дарения от посетителите на джамиите в страната.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.