Евгени Дайнов: В България живеят над 10% мюсюлмани и не се чувстваме ислямизирани

„Има само една страна в Европейския съюз, където процентно мюсюлманите са над 10 %. В тази  страна не се чувстват ислямизирани и не се колят по между си. Тази страна се казва България.  Навсякъде другаде са под 10%”, каза политолога Евгени Дайнов в сутрешния блок „Здравей България” по Нова телевизия.
„Мисля, че няма опасност темата за бежанците да бъде формулирана през този инстинктивен начин  на опасения за страх”, допълни журналиста Георги Коритаров.
По думите му, първият факт, който опровергава страховите подходи, е изключително мъдрата, прозорлива и хуманна реакция  на папа  Франциск, който призовава  да  бъдат  отворени  вратите на  католическите  храмове за бежанци и да се подхожда с хуманизъм към тези хора.
„Ако съществуваха каквито и да е предпоставки, дори и най-условни за ислямизация, едва ли  църква като католическата би реагирала  така. Друг е въпроса, че има още едно обстоятелство в  съвременната система на световен ред.Той е построен на принципа на зачитане и равнопоставяне  на  светски  държави в континент особено, като Европейския,  където  се  намира най-модерното  съчетание на принципи, права и перспективи наричащи се Еврупейски съюз. В този смисъл  много необяснимо е да говорим за опасение от ислямизация”, подчерта журналистът.
Според него Ислямът е една религиозна тенденция, която първо няма как да издоминира и  статистиката подчертава това. Европейския съюз е построен на идеята за мултикултурализъм, тя  би  издържала на религиозните идеи, но тук мисленето трябва да бъде насочено към друга  посока. На Европа са и необходими политически стратегии от нов тип.
Политологът Евгени Дайнов посочи, че случващото се в Европа е в резултат  от  липсата  на  политика.
„Прави впечатление, че Европейския съюз повече от 10 години е неспособен да мисли   политически да реагира политически, да произвежда политика особено в кризисни ситуации”, подчертава Евгени Дайнов. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.