Главния мюфтия: Единството на различните общности по света е необходимо условие за мира

 

„Живеем в смутни времена когато религията често се употребява за користни цели. Инициативи като тази, които ни събират и обединяват са най-подходящи. Единството на различните общности по света е необходимо условие за мира”, каза главня мюфтия д-р Мустафа Хаджи на вечерята ифтар дадена от американския посланик в София.

На тържествената вечеря ифтар присъстваха представители на религиозните деноминации,  зам.-кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов, общественици и представители на мюсюлманската общност.

„Много се радвам, че вече стана традиция да ви посрещам в дома си по време на свещения месец Рамазан, за да отбележим споделени ценности като духа на общността и вярата. През последните три години честването на ифтар тук даде на всички нас възможност да се събираме в дух на приятелство, да го развиваме и да се радваме на плодовете на взаимоотношенията, изграждащи мостове между религиите, както и да размишляваме за всички наши добри достижения, които ще бъдат от полза за обществото в по-широк план”, каза посланик Марси Рийс в своето приветствие към гостите.
„За мен е истинска привилегия да видя тук тази вечер толкова много бележити представители на религиите, колеги и приятели. Позволете ми да изразя пред всички вас, както и пред всички мюсюлмани в България, най-добрите си пожелания за благополучие и мир”, посочи дипломатът.

По думите и съчувствието и взаимното опрощение събират заедно вярващите след залез слънце, за да изкажат благодарност едни към други и да потвърдят зачитането на общите принципи на справедливост, толерантност и уважение към достойнството на всички човешки същества.

„Ние, американците, се гордеем със свободата на вероизповеданията си и свободата на изразяване на убежденията си, със зачитането на  културното и общностното многообразие, и със способността си за включване и приемане на различията. В много части на света хората страдат от глад, бедност и болести, така че е важно да укрепваме всичко онова, което ни обединява, прави ни по-човечни и стимулира желанието ни да си помагаме взаимно”, каза още американския посланик в София. Тя цитира държавния секретар на САЩ Джон Кери с думите: „Рамазанът подчертава красотата на общността, която се храни, моли и работи заедно, и която отговаря на свещения призив да пожелаваме на ближния това, което пожелаваме на самите себе си.“


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.