Вчера Министерският съвет отпусна предвидените в макрорамката на държавния бюджет 801 хиляди лева за реставрацията на джамията "Ибрахим паша" в Разград.

В отговор на публикациите, свързани с отпускането на тези средства, Мюсюлманското изповедание категорично осъжда опитите за приписване на заслуги и извличане на политически дивиденти на гърба на институцията.

Припомняме, че средствата в размер на 801 хиляди лева, предназначени за реставрация и консервация на джамията, която е със статут на недвижимо културно наследство, бяха заложени в макрорамката на държавния бюджет за 2024 г. след среща на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи с председателя на ДПС Делян Пеевски и председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев. Също така в макрорамката бяха предвидени и 1 милион 349 хил. лева, които са отпуснати за ремонта на Западното крило на Троянския манастир.  

Постановлението се приема на основание чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси във връзка с чл. 28, ал. 5 от Закона за вероизповеданията, чл. 76, ал. 1 и чл. 106, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и чл. 67, ал. 10 от Постановление № 13 на Министерския съвет от 2024 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Наред с това средствата бяха отпуснати и като реципрочна мярка в знак на благодарност от България, след като Турция реставрира желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул.

В този контекст, Мюсюлманското изповедание счита за недопустимо използването на дългогодишните и наболели проблеми, свързани с опазването на джамиите в страната, за политически цели, особено по време на предизборна кампания.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.