Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик бяха сред официалните гости на церемонията, на която посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок беше удостоена с орден "Мадарски конник" - първа степен от президента Румен Радев.

Държавното отличие беше връчено на дипломата за изключителния ѝ принос в развитието на двустранните отношения по повод на приключването на нейния мандат и отпътуването ѝ от страната.

В речта си посланик Секизкьок благодари на своя екип и ръководителите на всички български институции, с които Посолството си е сътрудничило по време на мисията ѝ в България.

Дипломатът подчерта, че по време на обиколките си в страната се е срещнала с турците и мюсюлманите в България, които съхраняват своята идентичност и се чувстват щастливи в страната ни и изрази задоволството си от този факт.

Преди отпътуването на Н. Пр. Айлин Секизкьок Мюсюлманското изповедание даде специална вечеря в нейна чест. По този начин институцията изрази своята признателност за участието на дипломата в редицата ифтари, социални и образователни кампании, както и съвместните инициативи, които бяха осъществени по време на нейния мандат.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.