Духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград посрещнаха своите ученици в Първия учебен ден.

Учители, родители и редица официални гости им пожелаха успех през новата 2023/2024 г. учебна година.

В Духовното училище в Русе първият звънец би в напълно реставрираната сграда, която отново върна своя облик на архитектурен шедьовър.

Сред официалните гости в Дунавския град бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, съветникът по образователни въпроси в Посолството на Република Турция Селим Варънджа, районните мюфтии на Русе и Силистра - Юджел Хюсню и Мюддесир Мехмед.

Директорът на Духовното училище Тунджай Шериф приветства всички гости и ученици.

"Няма как да скрия радостта и вълнението си, от това че училищната ни база е напълно обновена, но по-важни от това сте самите вие, скъпи ученици. Вие сте причината да направим всичко това, а от вас очакваме единствено да учите и да се развивате“, заяви директорът на Духовното училище в Русе.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи благодари на родителите за доверието, което са гласували на Мюсюлманското изповедание, записвайки своите деца в Духовните училища в страната. Той подчерта, че този избор означава подкрепа за морала, добротата и човечността. 

"Живеем в свят, в който материалното е ценено, а хората са употребявани. Нашата религия ни учи точно на обратното - да ценим хората и да използваме материята“, заяви главният мюфтия.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед също поздрави учителите, учениците и техните родители. Той подчерта огромното значение на духовните училища и дисциплините, които децата изучават в тях за преодоляването на моралната криза и житейските трудности. Ведат Ахмед посъветва учениците да се възползват и от възможността да се обогатят чрез културата и атмосферата на града, в който учат.

Районният мюфтия на Русе Юджел Хюсню изказа задоволството си, от това че учениците посрещат новата учебна година в реставрираната сграда на училището и им пожела много успехи. 

Съветникът по образователни въпроси към Посолството на Република Турция Селим Варънджа, също поздрави учениците по случай Първия учебен ден.

В Духовното училище в Момчилград град учебната година започна с рецитиране на стихове и четене на айети от Корана.

Сред официалните гости на тържеството бяха зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, директорът на дирекция "Образование" в община Момчилград Даниела Апостолова, ръководителят на Курса за имами в Момчилград Селим Мехмед.

Директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов пожела успех на учениците, а зам. главният мюфтия направи дуа.

Новата учебна година в Духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен официално беше открита с тържество, на което присъствието ученици, учители и родители. 

Сред гостите бяха районните мюфтии на Шумен, София, Варна и Търговище - Месут Мехмедов, Бейхан Мехмед, Исмаил Ахмедов и Ариф Мехмед. 

Директорът на ДУ "НЮВВАБ" Шериф Хюсню и Районният Мюфтия на Шумен отправиха своите приветствени слова към учениците. 

Директорът на училището подчерта, че Първият учебен ден е празник, който съчетава приемствеността между поколенията, традициите и надеждата за бъдещето. 

Мюсюлманското изповедание честити на всички ученици и учители новата учебна година. Пожелаваме ви тя да бъде изпълнена с много успехи и знания, както и да донесе много поводи за гордост и удовлетворение!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.