Висшият ислямски институт изпрати своите абсолвенти с тържествена церемония в препълнена от гости зала.

16 възпитаници завършиха семестриално учебното заведение през 2023 г. Предстои им полагане на държавен изпит, за да получат и своите дипломи.

Тържеството на абсолвентите беше уважено от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед, Ахмед Хасанов, Мурат Пингов, ръководството на Висшия ислямски институт, посланика на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, зам.-ръководителя на дипломатическата мисия Мустафа Кара, съветника по социални въпроси Ердал Аталай, първия секретар на Посолството Ахмет Гази, дипломати, декана на Теологическия факултет на Тракийския университет проф. Али Йозтюрк, районният мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб, зам.-директорът на Духовното училище в Момчилград Нуреттин Чакър.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи пожела успех на абсолвентите по техния път. 

"Всяко начало има и своя край, но е важно да носите знанието в сърцата си. Винаги при завършването казвам това на нашите абсолвенти: до днешния ден вие бяхте взискателни към вашите преподавателите и Висшия ислямски институт. От утре обаче по същия начин вярващите ще бъдат взискателни към вас", бяха думите, с които главният мюфтия се обърна към възпитаниците на Висшия ислямски институт.

Той подчерта, че не всеки има щастието да учи във Висшия ислямски институт. 

"Не казвам това напразно. Замислете се колко души влязохте в първи курс и колко сте тук днес и завършвате? Хората могат да сгрешат, но Всевишният не греши. Именно от Него сте избрани, за да вървите по този път. От утре започва трудната част от него, но не забравяйте, че той е правилният и докато го следвате, Аллах ще бъде до вас", каза д-р Мустафа Хаджи.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед припомни, че през тази година се навършват 25 години от създаването на Висшия ислямски институт и изрази увереност, че сега, когато има и нова сграда, започва нов етап от неговото развитие. Ведат Ахмед поздрави абсолвентите с пожеланието да предадат наученото по най-красивия и правилен начин. 

Ректорът на Висшия ислямски институт д-р Кадир Мухаммед на свой ред призова абсолвентите да не прекъсват своята връзка с ВИИ и да го представят по най-добрия начин. 

"Както знаете, знанието е ценност, която прави човека стойностен. Разумът е ключът към мъдростта, а красивият морал е повод за обичта на Всевишния Аллах. Мисията на Висшия ислямски институт не е само един човек да придобие знания, но заедно с тях да разбере добре и своята религията. Но това не е достатъчно! Той трябва да притежава и красив морал", подчерта д-р Кадир Мухаммед.

Деканът на Теологическия факултет в Тракийския университет използва церемонията, за да покани завършващите да продължат своето образование в Турция.

Посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок увери, че съвместните проекти с Висшия ислямски институт ще продължат и занапред и поздрави абсолвентите. 

"Пред вас ще има дни, изпълнени с препятствия, но и с много радост. Бъдете сигурни, че след всяка трудност, ще има и много хубави моменти. Убедена съм, че по този път ще ви помагат напътствията на вашите преподаватели от Висшия ислямски институт, както и характерът, който те са ви помогнали да изградите. Вярвам, че вашите пътища ще ви водят към доброто! Сега вие ще се върнете по вашите родни места, но като лидери на общността, а това означава много", заяви дипломатът.

В края на тържеството абсолвентите получиха подаръци от официалните гости.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.