Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед гостува в Сливен и Ямбол по покана на районния мюфтия Турхан Хасан.

По време на посещението си в Сливен той присъства на ифтар, организиран от Мюсюлманското настоятелство в града със съдействието на местни дарители и на Теравих намаз.

Както всяка вечер от началото на месец Рамазан, този ифтар отново събра близо 200 души в джамията в Сливен. Това се случва благодарение на дарителска кампания на Мюсюлманското настоятелство, в която са участвали близо 70 семейства, за да осигурят средства за традиционните вечери по време на Свещения месец.

Ведат Ахмед посвети изказването си пред вярващите на ролята на Рамазана за себеусъвършенстването и подчерта, че постигането му е в основата на религиозните ритуали. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет постави акцент и върху социалната отговорност и взаимопомощта.

След Теравих намаз и четенето на айети от Свещения Коран-и Керим бяха изпълнени религиозни песни, които въодушевиха присъстващите в джамията.

Сред гостите в Сливен бяха също така районните мюфтии на Стара Загора и Велико Търново - Сейхан Мехмед и Нутфи Нутфиев.

В рамките на своята програма Ведат Ахмед посети и най-старата османска джамия в България, която се намира в Ямбол. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет се запозна със състоянието ѝ и спешната нужда от ремонт и реставрация.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.