Тържество по случай месец Рамазан беше организирано в духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен. Празникът беше под надслова "Моят красив майчин език и радостта от Размазана". 

Сред официалните гости в Шумен бяха зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов, генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, съветникът по социални въпроси в Консулството Мехмет Унган, районният мюфтия на Шумен Месут Хасанов, директорът на ДУ "НЮВВАБ" - гр. Шумен Шериф Хюсню, зам.-ректорът на Висшия ислямския институт д-р Абдуллах Търабзон, ръководителят на катедра "Турски език и литература" в ШУ "Епископ Константин Преславски" проф. Мейрем Салим - Ахмед и преподаватели от университета.

Учениците от Духовното училище представиха програма със стихове на турски език, поговорки, театрални сцени, както и част от традициите по време на месец Рамазан.

"След 1950 г. хиляди хора станаха жертви заради желанието си да изповядват свободно своята религия и да говорят на майчиния си език. Сега обаче вие, скъпи младежи, сте свидетели на демокрацията и имате възможност да изучавате свободно вашия език и религия. 

Ценете тази възможност и не я приемайте за даденост, защото ние в нашето детство често бяхме унижавани и обиждани, заради това че говорим на майчиния си език. Въпреки всичко, съумяхме да го запазим и да не го забравим, защото той е част от нашата същност. Използвам възможността да поздравя и вашите преподаватели в ДУ "НЮВВАБ", затова че са създали този идеал у вас. Днес си спомних за дните, когато и аз започнах да изучавам нашия прекрасен език в това училище. Наред с това изживяването на радостта от Размазана сред младежи като вас ми донесе много различно и красиво усещане", заяви зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов.

След тържеството участниците в него получиха подаръци от генералния консул на Република Турция в Бургас. 

Ръководството на ДУ "НЮВВАБ" даде ифтар за гостите, учениците и преподавателите в училището.

 

Вечерта продължи в "Томбул джамия" с отдаване на почит към бившия директор на ДУ "НЮВВАБ" Ахмет Давутоглу в годината, когато се навършват 40 години от смъртта му и завърши с Теравих намаз.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.