Мюсюлманското изповедание в Република България е домакин на Деветата среща на главните мюфтии от Балканските страни.

Форумът се провежда във Варна, а темата му през тази година е Ролята на религиозните лидери за утвърждаването на мира и стабилността на Балканите.

Сред специалните участници на срещата са председателят на Председателството по религиозни въпроси в Република Турция (Диянет) проф. д-р Али Ербаш и посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок. Към събитието се присъединиха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, всички районни мюфтии и наместник районни мюфтии, както и генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел.

Участниците бяха приветствани от кмета на Варна Иван Портних и областния управител Марио Смърков.

При откриването на форума главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи припомни, че първата подобна среща беше в София през 2007 г., а сега главните мюфтии от региона отново са заедно във Варна. 

"Длъжни сме да бъдем заедно и заедно да обсъдим и потърсим решение на проблемите в нашите страни. За щастие можем да го направим. Светът преминава през нов етап. Комунизмът си отиде, но сега живеем в Капитализъм. Какво обаче ще се случи, когато и той приключи? Каква ще бъде тогава ролята на религиозните водачи? Трябва да помислим над това. Да видим как можем да бъдем полезни на хората, как да им служим", заяви главният мюфтия. 

Той подчерта, че трябва да следваме пътя на предците ни, за да съхраним завещаните ни ценности.

"Ако човек върви по един път и загуби нещо, може да го открие, ако се върне назад. Но ако се отклони, това е невъзможно. Затова трябва да опазим завещаното ни наследство. Особено, когато говорим за ценностите и религията. Трябва да ги носим с нас, докато вървим напред. Разбира се, няма да ни липсват и проблеми - ще се появяват различни мнения, различни идеи ще се опитват да ни разединят. Но ако сме единни, няма да позволим това", каза главният мюфтия и изрази надежда, че вярващите и техните водачи ще продължат в правилната посока.

В изказването си председателят на Диянета проф. д-р Али Ербаш заяви, че силната вяра е в основата на всичко, което религиозните водачи правят за вярващите и тя осмисля съществуването им.

"Именно вярата, наред с нашата история, език и култура, създава единство и ни води напред. Историята неведнъж е показвала, че тези, които губят вярата си, губят всичко останало. Тези, които губят културата си, губят своята идентичност. Тези които губят историята си, губят своя разум", бяха думите на проф. д-р Али Ербаш, с които той се обърна към гостите във Варна.

Според него трябва да запазим надеждата, че ще изградим по-добър свят и по-добър живот за нашите братя и сестри. 

"Една от най-важните ни задачи е чрез посланията на нашата религия да накараме доброто и справедливостта да тържествуват по целия свят. Само така ще намерим спасението. Балканите са сред прекрасните примери за това с отстояването на различията и идентичността. Ние сме заедно в радостта, болката и надеждата. Срещаме се в едни и същи молитви", каза още председателят на Диянета и призова духовните водачи заедно да търсят решение на политическите, социални и културни проблеми.

Посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок заяви на свой ред, че посланиците в Балканските страни се стараят да се грижат за мюсюлманите и сънародниците си, а духовните водачи на мюсюлманите имат несъмнен принос за това. 

"Ние посланиците в Балканските държави винаги се стараем да оправдаем очакванията на нашите сънародници по отношение на подкрепата, която очакват от Турция. Затова за нас е изключително важно да бъдем до вас и да поддържаме топли отношения. Дори между нас, посланиците, има тайно съревнование в това отношение", подчерта дипломатът.

Деветата срещна на главните мюфтии от Балканските държави приключи с приемане на декларация. След това официалните лица участваха и в заседание на районните мюфтии на Мюсюлманското изповедание на Република България.

Част от гостите ще се присъединят към международната научна конференция по случай 100-годишнината от основаването на духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен, която ще се проведе на 27 и 28 ноември.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.