Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи посрещна председателя на Председателството по религиозните въпроси на Република Турция (Диянет) проф. д-р Али Ербаш, който пристигна на посещение в България, за да участва в поредица от събития и срещи.

Най-напред д-р Мустафа Хаджи и проф. Али Ербаш посетиха Айтос, където се срещнаха с районния мюфтия на Бургас Селяхаттин Мухаррем. Председателят на Диянета отслужи Петъчния намаз в джамията "Султан Баязид Вели" и се среща с вярващите в града. 

Акцент в изказването на проф. Али Ербаш пред мюсюлманската общност беше възпитанието на младите хора и предаването на ислямските ценности на идните поколения.

След Петъчният намаз делегацията се отправи към с. Дъскотна, община Руен. Гостите бяха поканени на тържествен обяд от кмета на общината Исмаил Осман, който беше споделен с имамите от Районното мюфтийство и жителите на селото. 

Сред официалните лица в Дъскотна бяха генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел и съветникът по социални въпроси към Посолството Ердал Аталай. 

Кметът на община Руен подари на гостите картини, в които е пресъздадена прекрасната природа на Руенския балкан. 

Програмата от първия ден на посещението на проф. Али Ербаш приключи с посещение във Варна. Председателят на Динята отслужи Вечерния намаз в джамията кв. "Аспарухово" и се срещна с мюсюлманите от квартала.

През следващите дни делегацията от Диянета ще участва в редица събития във Варна и Шумен. Сред най-важните са срещата на главните мюфтии от Балканските страни, среща с районните мюфтии на Мюсюлманското изповедание в Република България и международната научна конференция по случай 100-годишнината от основаването на духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.