Гости, преподаватели и възпитаници на духовното училище "НЮВВАБ" препълниха Драматичния театър в Шумен за кулминацията на честванията по случай 100-години от основаването на Духовното училище и откриването на международната научна конференция.

Честването започна с четене на Айети от Свещения Коран-и Керим от възпитаника на училището Мехмед Кямил и документален филм за историята на ДУ "НЮВВАБ".

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, председателят на Диянета на Република Турция проф. д-р Али Ербаш, посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, заместник-министърът на образованието на Република Турция Назиф Йълмаз, кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител на Шумен проф. Христо Христов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители, ректорите на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" проф. Георги Колев и Висшия ислямски институт д-р Кадир Мухаммед, деканът на Теологическия факултет в Истанбулския университет "29 май" проф. Ахмет Юджел, директорът на ДУ "НЮВВАБ" Шериф Хюсню, главните мюфтии от Балканските страни и Северен Кипър, районни мюфтии бяха сред гостите.

В изказването си пред официалните гости главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи говори за образованието като ценност за мюсюлманската общност.

"Преди 100 години нашите деди не са живели при по-добри условия и не са били по-заможни от нас, но са си казали, че има необходимост от образование. Разбира се, че са желали да живеят в охолство, защото и те са хора, не са ангели. Вероятно са искали да живеят по-добре, но са обикнали идеята да служат на обществото. Казали са си: животът е преходен. Ние ще си отидем от тези свят, но какво ще си кажат за нас тези, които ще дойдат на нашето място - ще се помолят ли за нас или ще ни порицаят? Затова са загърбили всичко друго и са създали ДУ "НЮВВАБ". По време на тоталитарния режим вратите на това училище бяха затворени, но духът му е живееше в неговите учители и възпитаници. Затова и веднага след промените то отново отвори врати.

Сега обаче нека погледнем нас самите! След 20 години много неща ще се променят. Но какво ще си кажат за нас след 20 години, хората които отново ще бъдат тук? Ще се молят ли за нас или ще ни порицаят? Трябва да си отговорим на този въпрос. Тези училища и тази дейност изискват всеотдайност и жертвоготовност. 

Не липсват и хора, които искат да правят политика на гърба на вярата. Не липсват и такива, които искат да забогатеят на гърба на религията, но ние трябва да направим нещо за идните поколения.

Когато няма религия, няма нравственост. Когато няма нравственост, няма и човещина. Когато няма човещина, ще настъпи краят на света", каза в речта си главният мюфтия и благодари на преподавателите и възпитаниците на Духовното училище в Шумен, затова подържат духа му жив.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет и председател на Инициативния комитет за честването на 100-годишнината на "НЮВВАБ" подчерта, че по случай юбилея са организирани над 40 събития, с които е отдадена почит на онези личности, които са свързали живота си с Духовното училище.

"НЮВВАБ" е крепост на духовността и вярата. Символ на красотата, чистотата и дълбоките корени на нашия език. Училището ни е Пътеводната светлина на науката и знанието, която осветява живота ни и вярвам, че никога няма да угасне", бяха думите, с които Ведат Ахмед се обърна към гостите на научната конференция.

Поздравителен адрес по случай тържественото събитие изпрати и президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Пожелавам успех на Международната научна конференция, посветена на науката и знанието, което духовно училище "НЮВВАБ" ни е завещало. Изказвам своята признателност към всички участници, които ще допринесат за успеха на този форум с ценните си знания. 

Осъзнавам колко е важна ролята на ДУ "НЮВВАБ" за изграждането на онези личности, които ще бъдат в услуга на турската и мюсюлманска общност в България и ще оправдаят нейните очаквания. ДУ "НЮВВАБ" има специално място в сърцата и живота на нашата общност.

Част от възпитаниците на училището като хафъз Мюзеккя Гюрбюз допринасят и за образованието в духовните училища в Турция след изселването им. Щастлив съм, че и днес ДУ "НЮВВАБ" продължава да изгражда авторитетни и знаещи личности", е написал президентът на Република Турция.

Сред специалните гости на честването беше и председателят на Диянета на Република Турция проф. д-р Али Ербаш. В обръщение си той говори за мястото на знанието в живота на мюсюлманите и науките като Теологията, Математиката, Философията, Физиката, Астрономията и Медицината, които са в основата на Ислямския златен век. 

"В Исляма знанието служи за себеопознаване и опознаване на нашия Създател. Ако човек не е наясно със себе си, няма как да бъде наясно и със своя Създател", подчерта проф. Али Ербаш.

Той посочи радикализма като едно от най-големите изпитания в нашето съвремие и припомни, че знанието е това, което ни пази от тази опасност.

Кметът на Шумен Любомир Христов връчи почетния знак на общината на Духовното училище.

"Вярвам, че всички духовни училища ни помогнат ни да станем по-добри и по-обединени", заяви той при връчването на отличието.

Специален подарък връчи и ректорът на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" проф. Георги Колев. Той беше предназначен за директора на ДУ "НЮВВАБ", както и за ръководителя на катедра "Турски език и литература" в университета проф. Мийрям Салим, която също е сред възпитаниците на "НЮВВАБ".

"Религията е незименна част от социалния живот на нашето общество. Тя е строго подредена система от вярвания и културни особености. Влияе върху изграждането на нашата идентичност.

Всички религии акцентират върху значението на морала. Религията и нравствеността са така свързани, че са немислими една без друга. Именно такава обусловеност представлява и 100-годишното обучение в ДУ "НЮВВАБ", заяви проф. Георги Колев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че една от най-големите заслуги на ДУ „НЮВВАБ“ е утвърждаването на принципите на умереността, толерантността, почитането на закона, уважаването на държавността и уважението към всички членове на българското общество.

"100 години ДУ "НЮВВАБ " означава, че ние имаме институции, които са с дълбоки корени и са издържали на силните ветрове през времето. Особено на бурите, които бушуваха през периода на тоталитарния комунистически и атеистичен режим. Период, в който се водеше безмилостна асимилационна кампания срещу мюсюлманската общност в България", каза Карадайъ.

Посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок нарече историята Духовното училище история на справедливостта, съвестта, науката и мира.

"В Турция наричаме ДУ "НЮВВАБ" "Училището на науката и духовността на Балканите", защото приносът му се простира отвъд границите на България. В нашата страна сме изписали името на "НЮВВАБ" със златни букви в историята на науката и чувствам това всеки път, когато посетя училището", заяви дипломатът. Рецитирайки стиховете им, тя даде пример за значими личности, учили в "НЮВВАБ" с имената на поета Нури Адалъ и тези на Ахмед Давутоглу, Осман Кескиоглу, Осман Кълъч и Исмаил Джамбазов.

Думите ѝ бяха подкрепени и от изказването на заместник-министъра на образованието на Република Турция Назиф Йълмаз.

"ДУ "НЮВВАБ" се е превърнало в символ на помирението, знанието, науката и смисъла на съществуването на турската общност в България. Изказвам благодарност към всички, които са допринесли за развитието на това училище, в чиито модел на обучение виждаме визионерство", каза Назиф Йълмаз, който откри и първия панел на Международната научна конференция.

Деканът на Теологическия факултет в Истанбулския университет "29 май" Ахмет Юджел заяви на свой ред, че именно възпитаници на ДУ "НЮВВАБ" като Ахмед Давутоглу и Осман Кескиоглу са запълнили нуждата от авторитетни преподаватели в турските университети и с техните усилия са изградили добре подготвени кадри. Той припомни огромната им преводаческа дейност и техния принос за първите преводи на турски език на религиозни произведения. 

Като един от домакините на Международната научна конференция ректорът на Висшия ислямски институт д-р Кадир Мухаммед благодари на всички основатели, учители, възпитаници, както и на обикновените мюсюлмани за подкрепата им за ДУ "НЮВВАБ" в неговата вековна история.

Международната научна конференция беше съпътствана от откриване на изложба с архивни документи, свързани с историята на ДУ "НЮВВАБ". Участниците посадиха дръвчета по случай 100-годишнината и присъстваха на откриването на паметник в двора на училището.

По-късно официалните гости получиха юбилейни монети, посетиха Томбул джамия в Шумен и джамията "Ибрахим паша" в Разград, за да се запознаят с хода на реставрацията ѝ.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.