Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи и неговите заместници Ахмед Хасанов и Мурат Пингов посетиха Ислямската верска заедница в Република Северна Македония, както и джамии и учреждения, свързани с живота и традициите на мюсюлманите в страната.

Делегацията на Главното мюфтийство в Република България беше приета от председателя на Ислямската верска заедница в Република Северна Македония хафъз Шакир Феттахо.

В срещата между представителите на двете институции участваха и 13 районни мюфтии, сред които тези на Охрид, Гостивар, Щип и Куманово, академици. 

"Сърдечно благодаря на главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи за това посещение. Очаквахме го след като ние също гостувахме в София преди няколко месеца и бяхме посрещнати изключително топло. Ние от Ислямската верска заедница на Република Северна Македония също искахме да ви запознае отблизо с нашите дейности. Като съседи споделяме общи ценности. Трябва да съхраним и предадем това единство на идните поколения", заяви председателят на Ислямската верска заедница в Република Северна Македония хафъз Шакир Феттахо по време на срещата.

Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи на свой ред заяви, че за него и представителите на Мюсюлманското изповедание е чест да посетят братската организация на мюсюлманите в Република Северна Македония. 

"Най-напред бих искал да благодаря за това топло посрещане на хафъз Шакир Феттахо. Няма как да не останем възхитени от вашата дейност и историческите места в Скопие. Главното мюфтийство в Република България и Ислямската верска заедница в Република Северна Македония могат да направят много неща заедно. Най-вече по отношение на сплотяването на мюсюлманите, които представляваме и по-специално в областа на религиозното образование, квалификацията на имамите и общуването с вярващите", заяви главният мюфтия.  

В Скопие д-р Мустафа Хаджи, Ахмед Хасанов и Мурат Пингов посетиха чаршията, историческото медресе "Иса бей", прилежащите му сгради, предназначени за обучение на момчета и момичета. Делегацията се срещна с директора на медресето Ибрахим Идрис и декана на Факултета по ислямски науки проф. д-р Сюлейман Шабани. 

Представителите на институциите обсъдиха възможността сътрудничество между Факултета по ислямски науки в Скопие и Висшия ислямски институт в София.

В Гостивар делегацията присъства на официална вечеря, организирана от районния мюфтия на Гостивар Сабахуддин Зендели и се срещна с представители на академичната общност. 

В края на посещението гостите и домакините си размениха подаръци и си пожелаха до нови срещи в София и Скопие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.