Мюсюлманското изповедание в Република България получи наградата за реставрацията на "Томбул джамия" в Шумен.

Отличието беше връчено по време на форума „Бранд България – докосни Чудесата”, организиран от „Стандарт” в рамките на кампанията „Чудесата на България”.

Наградата беше приета от заместник главния мюфтия Бейхан Мехмед и главния секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик. За принос към реставрацията организаторите наградиха и посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок. 

Отличието беше връчено от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Заедно с "Томбул джамия" в категорията „Заедност на наследството” беше връчена и награда за реставрацията на Софийската духовна семинария.

"Томбул джамия" е една от най-големите на Балканския полуостров. Реставрацията ѝ беше осъществена в знак на приятелство между българската и турската държава.

Процесът беше ръководен от Главното мюфтийство в рамките на проект с участието на Турската агенция за развитие на сътрудничеството.

Мюсюлманското изповедание в Република България отново изказва благодарности на всички институции за приноса им при реставрацията и съхраняването на "Томбул джамия"! Силно се надяваме, че това ще се случи и с другите исторически джамии и паметници на културата.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.