Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи участва в дветата годишна асамблея на Форума за мир в Абу Даби.

Форумът събира религиозни водачи, интелектуалци и представители на международни, правителствени и неправителствени организации от целия свят. 

Той се провежда под патронажа на Мухаммед бин Зайед Ал Нахян, емир на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства.

„Глобални конфликти и универсален мир: Неотложни нужди и възможности за партньорство“ беше темата на тазгодишното издание, открито от министъра на толерантността и съвместното съжителството шейх Нахян бин Мубарак.

Тазгодишната асамблея се съсредоточи върху механизмите за справяне с глобалните предизвикателства, свързани със здравето, икономиката и сигурността.

Сред основните лектори бяха Шейх Абдула бин Байя, председател на Съвета за фетва на ОАЕ и ръководител на Форума за мир в Абу Даби, както и генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хюсеин Ибрахим Таха.

В своeто слово Хюсеин Ибрахим Таха приветства ангажимента на Обединените арабски емирства в подкрепа на глобалния мир и толерантността, както и за ролята на Форума при укрепването на мирното съжителство. Той отбеляза, че от създаването си Организацията за ислямско сътрудничество се стреми да насърчава мира, сигурността, стабилността, хармонията, многостранното сътрудничество и дипломацията.

Той подчерта, че Организацията за ислямско сътрудничество винаги е вярвала, че съществуващите предизвикателства като ксенофобията, ислямофобията, расизмът и речта на омразата трябва да бъдат преодолени чрез диалог, толерантност, насърчаване на плурализма и съвместното съществуване.

Бившият министър на външните работи на България и бивш специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов също беше сред лекторите на Форума за мир. Той говори за глобалната сигурност, дипломацията и ролята на посредничеството при разрешаването на конфликти.

По време на Форума министърът на външните работи и международното шейх Абдуллах бин Зайед Ал Нахян връчи награди за укрепване на мира по света.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.