Семинар за имами от Южна България и първото по рода си Национално състезание по художествено четене на Езан бяха организирани в Новата джамия в Кърджали в рамките на инициативата "Активният имам".

Близо 150 души бяха сред участниците в семинара, а по време на състезанието красивите гласове на 25 имами отекнаха под куполите на джамията. 

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, съветникът по социални въпроси към Посолството на Република Турция Ердал Аталай, районите мюфтии на Кърджали, Хасково, Стара Загора и Смолян - Басри Еминефенди, Ерхан Реджеб, Сейхан Мехмед, Неджми Дъбов, директорът на Курса за имами в Момчилград и бивш главен мюфтия Селим Мехмед бяха сред официалните лица на събитията, организирани от експертите от отдел "Иршад" на Главното мюфтийство Бахри Иззет и Ресим Шаматарев. 

Участници в семинара бяха приветствани от районния мюфтия на Кърджали и заместник главния мюфтия Ахмед Хасанов. 

Главният мюфтия говори пред тях за целите на инициативата "Активният имам". Д-р Мустафа Хаджи призова имамите да бъдат активни и да работят съвестно и отговорно.

Сред панелистите на семинара бяха преподавателят във Висшия ислямски институт д-р Ариф Абдуллах, имамът от Районно мюфтийство - Смолян Кемал Ахматев и експертът от отдел "Иршад" на Районно мюфтийство - Кърджали Сезер Садуллах. 

Общуването с вярващите и достигането до тях в реалния живот и чрез социалните мрежи беше сред темите на семинара, а за да чуят изпълненията на имамите, в джамията в Кърджали дойдоха много вярващи от цялата страна.

Жури в състав: д-р Али Осман Аладжа, ръководител на певчески хор към Диянета на Република Турция, гост-имамът в Сливен Селями Илхан и гост-имамът в Кърджали Нуруллах Ташкън оцени представянето на участниците.

След състезанието беше обявено следното класиране:

I място: Вахди Делихусев, имам в Рудозем;

II място: Хюсеин Камбер, имам в Златоград;

III място: Саадин Муравеев, ученик в Духовното училище в Момчилград.

Първенците в състезанието и журито получиха почетни плакети и специални подаръци.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.