Делегация, водена от зам.- председателя на Председателството по религиозни въпроси в Република Турция (Диянет) д-р Бурхан Ишлейен, посети Мюсюлманското изповедание.

Д-р Бурхан Ишлейен пристигна на двудневно посещение в страната, за да участва в програмата, с която празнувахме Мевлид кандили.

Главно мюфтийство 

Във втория ден от своята визита зам.-председателят на Диянета, заедно със зам.-посланика на Република Турция у нас Ерман Топчу, се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и заместник главните мюфтии Бейхан Мехмед и Мурат Пингов.

Главният мюфтия изказа благодарности на зам.-председателя на Диянета за посещението в страната и участието му в културни и религиозни програми. Д-р Мустафа Хаджи и Ведат Ахмед направиха анализ на дейностите на Мюсюлманското изповедание и Висшия мюсюлмански съвет. Те представиха новите проекти на институцията и обсъдиха възможността за осъществяването на съвместни инициативи с Диянета.

Д-р Бурхан Ишлейен на свой ред също благодари на главния мюфтия за поканата и възможността да посети различни региони и джамии. Той изрази задоволството си от активността на мюсюлманите.

Посещението приключи с размяна на подаръци. Главният мюфтия подари на зам.-председателя на Диянета пейзаж от Трявна и двутомно издание на Историята на Главното мюфтийство.

Д-р Бурхан Ишлейен отвърна на жеста със сервиз за турско кафе и картина.

Висш ислямски институт 

По-късно гостите се отправиха към Висшия ислямски институт, за да се запознаят с учебния процес във висшето учебно заведение. Те бяха посрещнати от ректора на Висшия ислямски институт, преподавателите и заместник главния мюфтия Мурат Пингов. 

Централна софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди"

При посещението си в Централната софийска джамия д-р Бурхан Ишлейен изнесе лекция след Вечерния намаз и разговаря с имамите към Районно мюфтийство - София.

След края на официалната програма районния мюфтия на София Бейхан Мехмед подари на зам.-председателя на Диянета снимка на Историческата джамия.

Пловдив 

По-късно зам.-председателят на Диянета и главният мюфтия посетиха Пловдив. 

Д-р Бурхан Ишлейен и д-р Мустафа Хаджи се срещаха с генерални консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и районния мюфтия Танер Вели и изнесоха лекция в Мурадие джамия след Обедния намаз. 

Програмата в Пловдив продължи с посещение на Имарет джамия, разговори с председателя на Джамийското настоятелство Ахмед Пехливан и работна среща с гост-имамите от Република Турция. 

Асеновград

На финала на своето посещение делегацията разгледа старата и новата джамия в Асеновград.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.