Заместник-председателят на Председателството по религиозни въпроси (Диянет) на Република Турция д-р Бурхан Ишлейен гостува в България по покана на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. 

Заедно с делегация на Мюсюлманското изповедание и Посолствата на Република Турция в България и Република Северна Македония д-р Бурхан Ишлейен посети Мадан, Хасково, Кърджали и Момчилград.

В официалната програма участваха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед, кметът на Мадан Фахри Молайсенов, народни представители от Смолян, посланиците на Република Турция в България и в Република Северна Македония - Техни Превъзходителства Айлин Секизкьок и Хасан Секизкьок,

съветникът по социални въпроси към Посолството на Република Турция у нас Ердал Аталай, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, съветникът по социални и религиозни въпроси към Генералното консулство на Република България в Бургас Мехмет Унган, ръководителят на Центъра за духовно наставление и консултации Бирали Бирали, районните мюфтии на Смолян, Хасково, Кърджали и Стара Загора - Неджми Дъбов, Ерхан Реджеб, Басри Еминефенди и Сейхан Мехмед, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов.

Мадан

Зам.-председателят на Диянета участва в празничната програма за Мевлид кандили, чиято кулминация беше в Града на хафъзите - Мадан. 

Д-р Бурхан Ишлейен и гостите бяха приветствани от домакина на събитието - районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

В празничната нощ, която свързваме с рождението на Мухаммед (с.а.с), районният мюфтия на Смолян припомни важни моменти от живота на последния Пратеник на Аллах Теаля.  

Зам.-председателят на Диянета на свой ред поздрави гражданите и гостите на Мадан. "Духът на този град и мъдростта на хафъзите се усещат още с в влизането в Мадан. Поздравявам ви, затова че сте за пример на другите мюсюлмани и затова че през годините сте се превърнали във верни пазители на знанията в Свещения Коран-и Керим.

Тази вечер празнуваме Мевлид кандили. Можем да говорим много за неговата символика, но най-важното е да си спомним, че Пратеникът Мухаммад (с.а.с) ни е дал най-прекрасния пример, който могат да следват всички мюсюлмани. Завещал ни е хиляди наставления. Най-важното сред тях е да се обичаме в името на Аллах", заяви д-р Бурхан Ишлейен. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на свой ред разказа пред присъстващите за несправедливостите, обзели Арабския свят преди идването на Пратеника Мухаммед (с.а.с).

"Последният Пратеник е изпратен като милост за световете. За много кратко време той е успял да промени обществото и от невежо и несправедливо да го превърне в морално, щастливо и примерно. Затова и днес повече от всякога се нуждаем от Неговия пример", каза д-р Мустафа Хаджи.

Програмата завърши с връчване на специален подарък на зам.-председателя на Диянета - Мевлид, написан в град Мадан и дуа от главния мюфтия.

Хасково

По време на гостуването си у нас д-р Бурхан Ишлейен посети за първи път Районно мюфтийство - Хасково и исторически джамии в областния град.

Зам.-председателят на Диянета разгледа Часовниковата кула и Чарши джамия заедно със своите домакини, към които се присъедини и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

Гостите кланяха Петъчния си намаз в града. Главният мюфтия изнесе кратка лекция (вааз) преди началото му, а след края на Джума намаз д-р Бурхан Ишлейен произнесе хутбе.

При посещението в Районното мюфтийство районният мюфтия на Хасково представи пред госта информация за живота на мюсюлманите в региона. 

За спомен от Хасково Ерхан Реджеб подари на зам.-председателя на Диянета картина на Старата джамия и макет на Часовниковата кула в града. Д-р Бурхан Ишлейен отвърна на жеста с калиграфски надпис на арабски език.

Кърджали 

В Кърджали делегацията посети Районното мюфтийство и новата джамия в града. 

Зам.-председателят на Диянета разговаря с районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди. Двамата обсъдиха дейностите на Районно мюфтийство - Кърджали.

Момчилград 

В Момчилград гостите посетиха Духовното училище. 

Д-р Бурхан Ишлейен се срещна с директора на учебното заведение Ахмед Бозов и заедно с главния мюфтия изнесе лекция пред учениците на Духовното училище в Момчилград. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.