Жители и гости на Златоград отново се събраха за традиционния курбан за берекет в града, който беше организиран по инициатива на Мюсюлманското настоятелство и с подкрепата на Мюфтийското наместничество в Златоград. 

Близо 2000 порции от курбана бяха приготвени и раздадени на хората в града. 

Официални гости на празника бяха районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, районният мюфтия на Русе Юджел Хюсню, наместник районният мюфтия на Златоград Байрам Ушев, зам.-директорът на Духовното училище в Момчилград Нуреттин Чакър, имами, представители на мюсюлмански настоятелства, общественици и представители на бизнеса. 

Курбанът беше съпътстван от религиозна програма с участието на възпитаници на курса за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ – гр. Мадан. Те прочетоха знамения от Свещения Коран с превод на български език. 

В своето приветствено слово наместник районния мюфтия Байрам Ушев благодари на жителите на Златоград и на всички участници в подготовката и провеждането на традиционния курбан, чрез който за поредна година изразяват благодарността си към Всевишния. 

Байрам Ушев припомни, че традицията е прекъсната за две години заради пандемията и подчерта, че през това време хората са осъзнали безценната благодат, дадена ни от Аллах, а именно здравето. 

"Всевишният Аллах ни е дарил с неизброими благодати. Най-голямата сред тях е съвършената религия, която е изпратил на човечеството. Поведението на вярващия изисква да бъде благодарен на Създателя, а за проявената благодарност, благодатта и берекетът му ще му бъдат увеличени", заяви в районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

Програмата завърши с дуа за берекет и благоденствие, отправена от имама на гр. Златоград Хюсеин Камберов.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.