С раздаване на червени рози и мевлид в джамията Баня башъ мюсюлманите в София отбелязаха рождения ден на Пратеника Мухаммед (с.а.с). Според мюсюлманския календар той е роден на 12-ия ден от месеца Рабиул Аввал, който тази година съвпада със 17 октомври. 

"Радостни сме да бъдем част от този голям празник, за който се подготвяхме цяла седмица, защото с него Пратеникът на Аллах носи надежда и знание на вярващите по света", заяви районният мюфтия на София Бейхан Мехмед.

Тържествените прояви започнаха на 16 октомври с раздаване на рози в търговски обекти от момичета, облечени в традиционни носии. Изборът не е случаен, защото розата е символ на Пратеника Мухаммед (с.а.с) и любимото му цвете. 

На 17 октомври празникът продължи с мевлид в Централата джамия на София, който събра много вярващи. В него взе участие и зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, който изнесе лекция За живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с Мир нему!).

След края на програмата отново бяха раздадени рози. Гостите бяха почерпени с шербет по специална рецепта и локум с розов аромат.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.