Главното Мюфтийство представи новите учебници по Религия-Ислям от I до XII клас. Проектът беше успешно завършен в началото на септември.

Представители на Министерството на образованието, дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, академичните среди, ръководството на Мюсюлманското изповедание и екипът на учебния отдел към Главното Мюфтийство присъстваха на събитието. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи поздрави екипа и пожела на учениците да черпят добри знания от новите учебници. 

Преподавателят по педагогика и психология проф. Любомир Попов на свой ред направи рецензия на съдържанието им.

"Не мога да скрия радостта и вълнението си от днешния ден. Успяхме да извървим дълъг път и да завършим проект, който ще остане в историята на Република България. Положихме огромни усилия, въпреки пандемията, за да успеем да подготвим и адаптираме учебниците по Религия-Ислям за нашите училища и нашата действителност", заяви зам.-главният мюфтия и ръководител на проекта Ахмед Хасанов. 

Изготвянето на учебниците започна през 2016 г., когато Министерството на образованието, дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет и различните деноминации предприеха изготвяне на нови учебни програми по Религия. През 2018 г. те бяха одобрени със заповед на Министъра на образованието. 

Веднага след това Главното Мюфтийство сформира комисия, която да работи по написването и адаптирането на учебници по Религия-Ислям, въз основа на новоприетата учебна програма.

В следствие на усилената работа, в рамките на една година, Главното Мюфтийство успя да входира за одобрение проектите на учебници от първи до пети клас. Учебниците получиха одобрение със заповед на Министъра на образованието на 06.07.2020 г.

На 1 септември Министерството на образованието одобри останалата част от учебниците по Религия-Ислям - от шести до дванадесети клас.

В Комисията по изготвянето на учебниците взеха участие, ръководителят на проекта Ахмед Хасанов, отговорният редактор Мурад Бошнак, Амир Фелети, Бейхан Мехмед, Назмийе Кулова, д-р Селиме Хасанова, д-р Осман Ибрахимов, Мухаммед Камбер, Алпер Ахмедов, Гюлгюн Гайгаджова и техническият редактор Салих Шабанов. Цялата дейност беше осъществена с изключителната подкрепа на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. 

В знак на благодарност и висока оценка за положените усилия при представянето на новите учебници главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи отличи с плакети целия екип на проекта.

 

  

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.