Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бейхан Мехмед участваха в тържеството, което даде началото на новата академична година във Висшия ислямски институт.

През 2021/2022 г. Тази година учебното заведение посреща 20 студенти.

Празничният ден започна с четене на Свещения Коран-и Керим от преподавателя Салих Онбашъ. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед приветстваха гостите и студентите. Те припомниха, че в продължение на десетилетия Висшият ислямски институт е една от най-важните институции в страната, благодарение на която младежите у нас получават религиозно образование.

Д-р Мустафа Хаджи и Ведат Ахмед призова студентите да проявят усърдие по пътя към знанието.

Главният мюфтия подчерта, че чрез активното участие на Мюсюлманското изповедание, дипломите на Висшия ислямски институт вече са признати в Република Турция. Те се заверяват и от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, което е сериозна крачка към акредитирането на Института.

Д-р Мустафа Хаджи благодари на Съвета по религиозни въпроси (Диянет) в Република Турция за подкрепата, която институцията оказва на Висшия ислямски институт.

Зам.-ректорът Абдуллах Трабзон също се обърна към студените. Той им пожела успехи през новата академична година и ги увери, че тя отново ще се превърне във възможност за осъществяване на редица културни и социални инициативи.

По време на церемонията официалните гости на събитието - зам.-посланикът на Република Турция Ерман Топчу, съветникът по социални и религиозни въпроси към Посолството на Република Турция Мехмет Генч и съветникът по образование Шенол Генч поднесоха подаръци от името на посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок на възпитаниците на Висшия ислямски институт.

Откриването на новата академична година приключи с тържествен обяд.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.