Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок посетиха заедно джамиите в областта, обявени за паметници на културата. Поводът беше първото посещение на дипломата и нейния екип в Лудогорието.

Н. Пр. Айлин поздрави Мехмед Аля за избирането му за районен мюфтия и му пожела успешен мандат. Дипломатът заяви готовност за осъществяване на съвместни проекти между двете институции.

Обиколката на историческите джамии започна от "Ахмед бей" джамия, където посланик Секизкьок и генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел бяха посрещнати от мюсюлманска общност в града. Дипломатите благодариха за топлия прием, а по време на срещата посланикът на Турция съобщи новината, че Посолството ще финансира реставрацията на джамията, която започва скоро. Делегацията проследи и реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша".

По-късно официалните гости се отправиха към Цар Калоян, където имаха възможност да разгледат джамията "Ахмед Беше", построена преди близо 300 години.

Обиколката из Разградско завърши с посещение на историческия резерват Сборяново. За спомен от този ден посланик Секизкьок получи подарък от районния мюфтия на Разград - картина с пейзаж от Лудогорието.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.