Духовните училища в Шумен, Русе и Момчилград откриха новата учебна година. 55 новоприети ученици прекрачиха прага на класните стаи в трите учебни заведения, където освен общообразователни предмети, възпитаниците получават и задълбочени познания за Исляма.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и посланикът на Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок бяха сред официалните гости при откриването на новата учебна година в ДУ "Нювваб" в гр. Шумен. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет и посланикът на Турция пожелаха успех на децата и техните преподаватели. Ведат Ахмед заяви, че е изключително развълнуван да застане пред учениците в ДУ "Нювваб", защото също като тях е сред възпитаниците на едно от най-старите училища в България. Той призова учениците да се гордеят, че са част от тази история и традиция.

След първия звънец делегацията посети Районно мюфтийство - Шумен и "Томбул джамия", за да отправи молитва след наскоро завършилата реставрация.

Там посланик Секизкьок беше посрещната от мюсюлманската общност в региона. Районният мюфтия на Шумен подари на дипломата картина, на която е изобразена Томбул джамия. 

Зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, председателят на Общинския съвет в Момчилград Ерсин Метин и главният мюфтия (1992-1995; 2004-2005 г.) Фикри Салих бяха сред официалните гости при откриването на новата учебна година в Духовното училище в Момчилград. 

Зам.-главният мюфтия поздрави ръководството с новата учебна година. Бейхан Мехмед пожела успешна, здравословна и мъдра година. Година, изпълнена с много знания, емоции и екскурзии. "Училището е вторият дом на учениците. Посланието ни е: учете, учете, учете!", заяви зам.-главният мюфтия, като изтъкна важността на образованието в Корана и сюннета. 

Бейхан Мехмед припомни, че тази година учениците ще имат възможност да учат по нови учебници по Религия-Ислям, одобрени от Министерството на образованието и науката. 

Тържеството приключи с дуа, оглавена от Сами Балкнер ходжа.

Главното Мюфтийство в Република България се присъединява към пожеланията за успешна нова учебна година! Във времена на съмнения и неясни посоки, единствено знанието сочи правилния път. Нека всички заедно го следваме, за да вървим към мъдростта и Аллах Теаля!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.