Зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов, районният мюфтия на Шумен Месут Хасанов и районният мюфтия на Русе Юджел Хайредин гостуваха на ифтарите в духовното училище „Нювваб“ в гр. Шумен и духовното училище „Мирза Саид Паша“ в гр. Русе.

Тържествените вечери, на които присъстваха над 200 ученици, бяха организирани от директорите на учебните заведения – Шериф Хюсню и Тунджай Шериф.

Събирането около трапезата с възпитаниците, които и занапред ще предават на вярващите повелите на Исляма, също е част от традициите, които ни спохождат със своята красота по време на Рамазана.

Тази година свещеният месец е близо до датата на завършване на абитуриентите от XII клас. Затова зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов използва повода да им пожелае попътен вятър и много успехи.

Духовното училище „Нювваб“ е най-старото мюсюлманско духовно училище в България. Неговото основаване е свързано не само с религиозното образование, но и с най-новата история на България, създаването на Главното Мюфтийство, както и защитаването на правата на мюсюлманите у нас.

Историческите корени на Духовното училище в Русе ни водят в далечната 1874 г. и желанието на турско-мюсюлманската общност децата ни да получат по-добро образование, в духа на най-добрите за своето време лицеи. Още от създаването му в училището учат и момчета, и момичета. С настоящия си статут ДУ „Мирза Саид Паша“ отваря врати през 1992 г. и е единственото в област Русе с преподаване на арабски и турски език.

В днешни дни и двете учебни заведения продължават да създават високообразовани кадри и да бъдат пример за толерантност.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.