Семинари за ученици проведе Главно мюфтийство на няколко места в страната

Отдел „Иршад” към Главно мюфтийство оползотвори пролетната ваканция на част от мюсюлманските младежи в страната с неколкодневните религиозни семинари, които проведе в началото на април. Единият от образователните ислямски семинари се състоя между 6 и 12 април в учебната база на централната джамия на град Рудозем. Той беше насочен към момчета, ученици от четвърти до осми клас. В него се включиха общо 25 момчета от областите Благоевград, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора. Децата, които решиха да посветят ваканцията си за опознаване на ислямската религия, получиха знания по Акида, Фъкъх, Сира, Етика и Коран.  За преподаватели в семинара бяха поканени имамите на град Рудозем Хайри Шерифов и Вахди Делихусев, имамът на град Кричим Екрем Ходжев и имамът на смолянското село Могилица Емин Голев.  Свободното от лекции време момчетата оползотворяваха в игра на футбол и други спортни занимания в спортните съоражения на града. На раздяла децата споделиха, че са успели да изградят приятелски връзки помежду си и изразиха готовността си в бъдеще отново да прекарат ваканциите си в обогатяване знанията си за исляма и практикуването му. От името на Главно мюфтийство всички те получиха подаръци.
За девойките също беше помислено. Петдневен религиозен семинар за момичета, ученички от първи до осми клас, се проведе в плевенското село Горско Сливово.
В семинара участие взеха общо 17 момичета от района на Плевен. Програмата беше богата и доста разнообразна - включени бяха теми от основните религиозни познания като Коран, Итикад, Ибадет, Сийeр, Ахляк. Включени бяха също и иляхии и спортни и културни мероприятия.
Децата с голямо желание и интерес усвояваха преподадения им материал. Младежите изразиха задоволството си от организацията, а организаторите - надеждата, че създадените приятелства между тях ще останат завинаги.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.