Как мюсюлмани помогнаха на Ирландия по време на големия картофен глад


Преди 160 години, по време големия картофен глад в Ирландия, Османската империя изпраща £1,000 стерлинга (около $1,052,000 днес) и 3 товарни кораба с храна в Дрогеда, Ирландия.
Ирландия беше обхваната от глад и болести между 1845 и 1849 г. Известно още като Големият картофен глад, този глад имаше трайни последици. Най-малко 1 милион души умряха от глад и болести и повече от един милион ирландци се изселват, предимно в САЩ, Англия, Канада и Австралия.
Владетелят на Османската империя, Султан Халиф Абдулмеджид, заявява намерението си да изпрати £10,000 стерлинга на ирландските фермери, но кралица Виктория помоли султана да изпрати 1,000, защото тя самата беше изпратила само 2,000 стерлинга. Султанът изпраща 1,000 стерлинга, но също така тайно изпраща 3 пълни кораба с храна. Британската администрация се опитва да блокира корабите, но храната тайно достига до пристанището на Дрогеда.
Тази щедра благотворителност от мюсюлманския владетел до християнската нация е също важна, особено в днешно време, когато мюсюлманите често несправедливо биват обвинени в нарушаване на човешки права. По същия начин, плакетът за признателност и общата реакция на ирландското общество, в замяна на тази благотворителност заслужава да бъде приветствана. Надяваме се, че турско-ирландското приятелството да служи за модел за мир между различните народи.
В памет на Османската помощ, Дрогеда добавя османския полумесец и звезда към своя герб. Емблемата на футболния им клуб запазва това до днес.

Източници:
http://muslimvillage.com/2014/02/10/48563/muslims-helped-ireland-great-famine/#.VSLJPil5_H4.facebook
http://archiveislam.com/how-muslims-helped-ireland-during-the-great-famine.html


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.