ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ НАГРАЖДАВА ЗАЩИТНИК НА ЧОВЕШКИ ПРАВА

Висшият мюсюлмански съвет (ВМС) организира церемония за връчване на годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“. На 8 декември, неделя, от 17:30 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София. Наградата е учредена от централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание. Тя се дава на името на първия главен мюфтия, високоуважавания  Ходжазаде, който е избран именно на 8 декември в далечната 1910 г.

Тази година почетната награда ще бъде връчена на председателя на Българския хелзинкски комитет доц. Красимир Кънев. Той е номиниран за дългогодишната си дейност в сферата на човешките права и последователното отстояване и защитаване именно на религиозните права и свободи. 

С наградата се отличават още четири личности. 80 годишният Салих Осман от Шумен, който дълги години е бил учител по турски език и е един от основоположниците на Духовното училище в гр. Шумен след настъпилите демократични промени в страната. 

Също така ще бъде отличен и Якуб Хюммет от Кърджалийското село Поточница, който получава награда за примерен родител. Семейството му е възпитало три дъщери, давайки им светско и религиозно образование, в резултат на което са ангажирани с религиозно-просветна дейност. 

А дългогодишната журналистката Севда Дюкянджи се награждава за принос в отразяването на проблемите на мюсюлманската общност и медийното представяне на мюсюлманското културно наследство в страната и извън нея. Награда се дава и на активния, всеотдайния и млад мюсюлмански свещенослужител Хюсеин Камберов от Златоград.

Висшия мюсюлмански съвет, цели да популяризира ценностите, морала, представяйки реални примери от живота на българските граждани с отличаването на личности, които са допринесли за мюсюлманската общност и като цяло за обществото. 
Превърналата се в традиция церемония ще радва присъстващите с религиозно-културна програма с турска и суфитска музика.

На мероприятието традиционно присъстват мюфтии, представители на различни вероизповедания, дипломати, политици, общественици, представители на неправителствения сектор и много други гости, отдаващи значение на духовните ценности.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok