НЕПРЕМЕРЕНИТЕ ДУМИ НА ВИСОКОПОСТАВЕНИТЕ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ БУДЯТ НЕГОДУВАНИЕ СРЕД МЮСЮЛМАНИТЕ В СТРАНАТА

 

Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България проведе изнесено заседание в гр. Смолян на 2 октомври. Заседанието е първото от рода си, тъй като беше съвместно заседание с участието и на членовете на районните мюсюлмански съвети към районните мюфтийства в Смолян, Пловдив, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.
Затова председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед определи заседанието като още една крачка напред в синхронизиране на дейността на структурите на изповеданието и екипната работа в името на ефективната дейност в полза на мюсюлманската общност в страната.
В приветствените си изказвания в началото на заседанието главният мюфтия Мустафа Хаджи и районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов също отбелязаха значението на това съвместно заседание и ролята му за изграждането на по-сплотена система в Мюсюлманско изповедание.
Основните теми на заседанието бяха дейността на районните мюсюлмански съвети и анализ на резултатите от кампанията за подпомагане на ислямското образование, проведено преди три месеца. Присъстващите в заседанието се обединиха около идеята, че районните мюсюлмански съвети е необходимо да поемат по-голяма отговорност в определянето на политиките на религиозната дейност по районите и да се превърнат в мост между мюфтийствата и мюсюлманското население.
Във връзка с кампанията отдел „Образование“ към Главно мюфтийство представи доклад, от който е видно, че през настоящата година постигнатите резултати са много високи, тъй като са събрани над 280 хиляди лева при 120 хиляди през 2016 г. Това е много силен заряд в подкрепа за ислямската просвета, дадена от мюсюлманската общност на фона на броженията, които се опитват да създадат сред определени среди, както и в трудното финансово положение на Мюсюлманско изповедание. Присъстващите в заседанието изразиха благодарността си към всички дарители и заявиха, че всички приходи по кампанията до стотинка ще се изразходят за развиване на образователните дейности на Мюсюлманско изповедание и ще бъдат прозрачно отчетени.
На фона на тази добра новина за ислямското образование бяха обсъдени и думите на високопоставени служители от държавната йерархия, които носят отговорност за сигурността и спокойствие на обществото, но с не добре обмислените си думи правят точно обратното. Присъстващите на заседанието изразиха негодувание срещу непремерените думи на високопоставените политици във връзка с още непоявилия се на бял свят проектозакон за промени в Закона за вероизповеданията. Представителите на мюсюлманската общност в България посрещат с одобрение всички идеи за развиването на Висшия ислямски институт, стабилизирането на финансовото положение на Мюсюлманско изповедание и мерките срещу радикализация, правейки разграничение между религиозност и радикализация, което някои политици и анализатори трудно успяват да разберат или не разбират изобщо. Тези въпроси многократно са поставени на дневен ред от ръководството на мюсюлманите. Обаче думи и действия, намекващи за отнемане на демократични човешки права чрез ограничаване на свободата за образование и „тестове за лоялност“, напомнящи някои прийоми от „онова време“, са далеч от реалностите на една държава членка на ЕС и будят негодувание сред мюсюлманите.
Затова ръководството на Мюсюлманско изповедание ще направи всичко възможно по демократичен път да защити правата на мюсюлманската общност в страната, която не само на думи, а на дела е доказала своята лоялност към Родината си.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok