Много уважаеми представители на медиите

Във връзка с новината публикувана в сайта на БГНЕС, цитирана и публикувана и в други електронни издания заявяваме следното:

Новината за срещата между главния  мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи и уважаемият директор на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет г-н Емил Велинов, в която се твърди, че са били обсъждани политически теми е една некоректна, недопустима и непочтена жълта новина, която търси сензация и опетнява името на вековната ни институция.

Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България осъществява многократни рутинни срещи с представителите на Дирекция „Вероизповедания“ и в частност с директора й г-н Емил Велинов. На тези срещи теми на разговор винаги са въпроси свързани с религиозния живот на мюсюлманите в България. Почтеният и мъдър главен мюфтия на Република България винаги е действал в рамките на законовите разпоредби и никога не е допускал теми на разговор да бъдат вътрешни или външни политически вълнения.

Новини от това естество са политически провокации на фона на надигналите се страсти преди предсрочните парламентарни избори на 26. 03. 2017 г. Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България е официален представител на българските граждани изповядващи исляма. Чрез своята дейност то организира религиозния им живот и ги представлява в страната и в чужбина. В тази връзка оглавяваната от главния мюфтия вековна институция защитава свободата на религиозния живот на мюсюлманите в България  и съдейства пред държавните органи за всеобщото благо на българския народ, част от която е мюсюлманската общност. Главно мюфтийство се разграничава от всякакъв вид политическа дейност.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.