ДЕКЛАРАЦИЯ

НА

ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ НА МЮСЮЛМАНСКО ИЗПОВЕДАНИЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

по повод крайните насилствени действия на китайските власти спрямо уйгурите,

приета на 22.12.2019 г. в град Шумен

Висшият мюсюлмански съвет остро осъжда действията на китайските власти в областта Източен Туркестан (Синдзян), които последователно прилагат политика на насилствена асимилация, физическо и психическо насилие и тормоз над мюсюлманите уйгури. Китайската комунистическа власт се опитва да оправдае политиката си на насилие, която системно провежда в Източен Туркестан, като вменява на уйгурите държавна измяна и участие в терористични действия.

През последните години световните медии и реални, живи свидетели показват разтърсващ и шокиращ снимков и видео материал от ежедневието на уйгурите и техните семейства, който ясно доказва прочистването на един народ заради неговата вяра и етнически произход. Според различни достоверни източници милиони уйгури се намират в така наречените „възпитателни лагери“, които напомнят за нацистките и комунистическите лагери на смъртта от близкото минало на човешката история, както и на мюсюлманската общност в България. Уйгурските жени и млади момичета биват принуждавани да се омъжват за китайци, децата им са отнемани насилствено и разделяни от семействата им, за да бъдат принудително асимилирани. Уйгурските учени, духовни водачи, интелектуалци и хората на изкуството, които живеят при нечовешки условия в китайските подземия, са подложени на изключителни мъчения. Още преди години бяха забранени говеенето, молитвата, забрадката, брадата, дори мюсюлманският поздрав… Всичко това на нас, мюсюлманското население в България, ни напомня за онези тъмни времена на комунистическия тоталитарен режим допреди 30 години.

Смятаме, че днес, когато фундаменталните човешки права и свободи са приети като неотменими цивилизационни ценности, е безсъвестно и безсърдечно да запазим мълчание и да останем безучастни към страданието на невинни хора, към заличаването на един народ. Това, което се случва в Източен Туркестан с братята и сестрите ни мюсюлмани от уйгурски произход, е престъпление срещу човечеството и граничи с геноцид.

По този повод Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България призоваваме международната общност да се обедини срещу насилието над невинни хора и произвола на властите и да се застъпи за демокрацията, справедливостта и човешките права в Източен Туркестан. Заедно с това се обръщаме към мюсюлманите в България – да изразят позиция в подкрепа на тази онеправдана многомилионна част от световната мюсюлманска общност и да подкрепят духовно с молитвите си своите страдащи братя.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.