Председателя на ДАНС: Не бива да допускаме разделение в обществото


"Не бива да допускаме разделение в обществото и разграничение на мюсюлмани и християни. Противопоставянето по религиозен, етнически и социален статус не решава проблемите", каза Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по време на посещението си в Главно мюфтийство.
Председателя на ДАНС бе приет от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в присъствието на Ведат С. Ахмед, В.и.д. председател на Висшия мюсюлмански съвет и зам.-главен мюфтия и Ахмед Ахмедов, главен секретар.
"В този аспект ние нямаме противоречия и сме убедени, че не трябва да допускаме противопоставяне. Осъждаме варварския акт сполетял френския народ и смятаме, че не това е начина, по който трябва да се подходи", посочи главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. По думите на духовния лидер, ние все още може да се гордеем с фактат, че не сме допуснали да има български гражданин на страната на т.нар. "Ислямска държава". Но това не трябва да ни успокоява, смята той, а напротив, да ни мотивира да вземем всички необходими мерки за да не го допуснем.
"В България ние имаме чудесен модел на толерантност и мирно съжителство. Той е нашето богатство. Наша е отговорността, да съхраним този модел", каза още Владимир Писанчев. По думите му, необходимо е да се съблюдават някои граници особено, когато става дума за религиозни светини.
Главния мюфтия и председателя на ДАНС анализираха ситуацията и се обединиха около идеята, че с активно сътрудничество между институциите имащи отношение към създалата се ситуация, биха били по ефективни.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.