Главно мюфтийство осъжда вандалския опит за палеж на „Джумая джамия” в Пловдив и призовава властите да вземат по-сериозни мерки

 

Главно мюфтийство остро осъжда вандалския опит за палеж над "Хюдавендигяр" джамия в Пловдив по известна като „Джумая джамия”. Тя е културно-исторически паметник от национлано значение и е под закрилата на ЮНЕСКО.
Престъпното деяние е извършено на 5 януари 2015 г. около 22:30 ч през ноща, като извършителят е полял със запалителна течност дограмата и я подпалил. Причинени са материални щети.
            Покушението над Джумая джамия е рецидив, който от спорадично явление се трансформира в регулярен ксенофобски акт, мултиплициращ се и върху останалите джамии и ценности на мюсюлманите в страната.
Честите нападения над храмове силно тревожи Мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите, което може да породи неочаквани реакции. Събития като тези напомнят случая с "Баня Башъ" от 20 май 2011 г., когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен.  
            Случилото се е сериозна заплаха за българската демокрация и човешките права и ценности. Класификацията на подобни престъпления като „дребно хулиганство” по Наказателния кодекс не възпрепятства извършителите да повторят и потретят своите ксенофобски актове. Призоваваме законодателните органи да разгледат този въпрос с оглед на парирането на подобни антимюсюлмански, антихуманни и поругаващи вярата явления.


Снимки:

 

Видео:

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.