Главно мюфтийство организира честване по случай "Ашуре"

На 3 ноември от 15:30 ч Главно мюфтийство организира честване по случай деня "Ашуре" на площад "Бански" в столицата. Поканени са представителите на традиционните религиозни деноминации в страната. След официалната част гостите, ще имат възможността да се почерпят с традиционния за празника десерт ашуре.
Месец Мухаррем за мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят Ашуре (тази година-2014 е на 3 ноември) се пада на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар Хиджра (лунен календар). Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".
Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему. Корабът на Нух, мир нему, се спасил от водите на потопа на 10-ия ден от месец Мухаррем и в знак на благодарност за спасението е било приготвено специално ястие.
Според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух, мир нему, призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От изсипаните продукти в съда се получило ястието "Ашуре".

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.