Главния мюфтия: Религиозните лидери са призвани да издигнат авторитета на вярата

“Живеем във време в, което религиите твърде често се използват с користни цели. В този смисъл ние, религиозните лидери сме призвани да издигнем авторитета на вярата и религията пред обществото. Религиозните чувства са лични и неприкосновени, затова всеки човек е свободен да избира своите убеждения”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на срещата си с държавния секретар на Ватикана Н.Пр. кардинал Пиетро Паролин.

Кардинал Паролин е на двудневно официално посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов и Католическата църква в България. На протоколната среща в Главно мюфтийсто участваха, посланика на Ватикана в София Н.Пр. Монс. Анселмо Пекорари, Екзарх Христо Пройков, директора на Дирекция „Вероизповедания” в МС Емил Велинов, зам.-главния мюфтия Бирали Бирали и главния секретар Ахмед Ахмедов.

„Ние споделяме философията, че религията е над политиката, но не в смисъл, че трябва да се меси в нея, като не желаем и политиката да се меси в религиозните дела. Това обаче не изключва добрите взаимоотношения”, каза още главния мюфтия пред своя гост.

„Религията е фундамет в човешкия живот. В този смисъл споделям Вашата философия, че тя не трябва да се използва за користни цели, защото това би подменило истинската ни цел, а тя е служение на Бог”, каза кардинал Пиетро Паролин. Той благодари на главния мюфтия за сърдечното посрещане и подчерта, че е запознат с активния му принос за диалога между религиозните деноминации, за което го поздрави.

„Диалогът между религиите е много важен, с оглед на факта, че той има естествената способност да предотвратява и влияе за решаването на международни конфликти”, посочи кардинал Паролин. По думите му, това е една много широка платформа, която предполага съвместните усилия на религиите по света.

Главния мюфтия подчерта, че в България имаме изграден модел на взаимно уважение и сътрудничество между религиите в рамките на Националния съвет на религиозните общности в България.

Главния мюфтия подари на своя гост резбована роза символ на Пратеника Мухаммед с.а.с., а кардинал Паролин го удостои с медал посветен на годината на милосърдието на Ватикана.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.