Главно мюфтийство призовава мюсюлманите да не се провокират от гражданския протест против молитвения дом в столичния квартал „Люлин”

 

Главно мюфтийство призовава мюсюлманската общност от столицата, да не се провокира от гражданския протест насочен против молитвения дом в столичния квартал „Люлин”, насрочен за 18 март 2016 г. По публикации в медиите става ясно, че е насрочен граждански протест срещу правото на местната мюсюлманска общност да изпълняват конституционно гарантираното им право на вероизповедание.

Главно мюфтийство опровергава изнесената некоректна информация в медиите свързана с молитвения дом в столичния квартал „Люлин” и съмненията за незаконосъобразност. Молитвения    дом е регистриран в Дирекция по „Вероизповедания” на Министерски съвет и е заведен в регистрите на Столична община съгласно действащите нормативни актове. Главно мюфтийство е назначило свещенослужител – имам и следи богослужебния и проповеднически процес в месджида. В този смисъл уверяваме гражданското общество, че не са налице причини, които да ги безпокоят.

Горещо призоваваме вярващите да не се поддават на провокативното поведение на група граждани подкрепяни от крайно националистически политически формации. Те не представляват автентичното гражданско мнение, а провокират и насаждат нетърпимост и омраза на религиозна основа.

Главно мюфтийство призовава институциите да обезпечат сигурността на вярващите, за да не сме свидетели на втори 20 май по подобие на случилото се пред столичната джамия „Кадъ Сейфуллах ефенди”. В петъчни празничен ден за мюсюлманите петъчна молитва в храма ще има.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.