Мюсюлманското изповедание организира специални програми в цялата страна в памет на жертвите и пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Те се състояха преди и след Джума намаз и включваха както религиозна програма, така и дарителска кампания, с която да бъдат подпомогнати хилядите хора без подслон.

В джамията "Кадъ Сейфуллах ефенди" в София участие в програмата взеха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-ръководителят на Посолството на Република Турция Мустафа Кара, съветникът по социални въпроси в Посолството Ердал Аталай и районният мюфтия на София Бейхан Мехмед.

Преди началото на Джума намаз бяха прочетени айети от Свещения Коран-и Керим и дуа за загиналите и пострадалите от природното бедствие. След Джума намаз беше кланян и Гъяби дженазе намаз. 

Зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед взе участие в програмата в месджида в ж.к. "Люлин".

Зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов и учениците от духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен се включиха в програмата в Томбул джамия с четене на Свещения Коран-и Керим в памет на хората, които загубиха живота при земетресението в Турция.

Районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев гостува в джамията в Севлиево, където служи имам от Република Турция, който е родом от засегнатия регион. Нутфи Нутфиев изказа съболезнования от името на всички мюсюлмани у нас и изрази солидарност с хората, подложени на изпитанията на природата. 

Програма с участието на Районния мюфтия Басри Еминефенди беше организирана и в културния център в Кърджали, а джамията в Мадан беше сред тези, които събраха най-много вярващи.

Подобни събития в памет на жертвите бяха организирани в цялата страна.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.