Честванията на 100-годишнината от основаването на духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен продължиха с лекции във Велико Търново.

Близо 70 души се събраха в Старопрестолния град, за да научат повече за приноса на Духовното училище в образоването и израстването на мюсюлманите във Велико Търново и Габрово. 

В програмата на семинара бяха включени лекции, посветени на ползите за здравето от вземането на абдест и кланянето на намаз. Пред аудиторията бяха представени също така житиетата на първия мюфтия на Велико Търново Мустафа Сабри ефенди и предводителя Малкоч бей, чието тюрбе се намира в севлиевското село Буря. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет и председател на Инициативния комитет за честването на юбилея на "НЮВВАБ" Ведат Ахмед, Районите мюфтии на София и Стара Загора - Бейхан Мехмед и Сейхан Мехмед, Бахри Иззет от отдел "Иршад" и Назмие Арифова от отдел "Образование" на Главното мюфтийство бяха сред гостите във Велико Търново.

Лекциите бяха подготвени и представени от преподавателя в ДУ "НЮВВАБ" - гр. Шумен д-р Осман Ибрахимов, наместник-мюфтията на Върбица Ариф Мехмед и възпитаника на ДУ "НЮВВАБ" - гр. Шумен и настоящ студент по медицина в Тракийския университет Мусаб Сабри.

В своето приветствие към присъстващите председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед рецитира мевлид, написан в областта, за да даде пример за големия принос на "НЮВВАБ" в развитието на духовния живот. 

Районният мюфтия на Велико Търново, който също е сред възпитаниците на "НЮВВАБ", изказа благодарности към всички участници в организирането на програмата. Той подчерта, че за него е чест да бъде домакин на събитие, посветено на училището, където е учил и обогатил своите знания. 

Нутфи Нутфиев връчи специални плакети на официалните гости и лекторите, а всички присъстващи получиха литература на религиозна тематика.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.