Жена от Башкортостан построи джамия

В началото на месец март тази година в град Ханти-Мансийск на руската автономна република Башкортостан тържествено се откри първата джамия.
68 годишната Фанзия Карманова, която не можа да сдържи сълзите си от радост, беше най-щастливия човек в този ден. Защото тя е жената, която не само организирала построяването на храма, а и физически участвала в построяването му.
Г-жа Карманова е управител на Национално-културният център „Сияние“, който е основан през 2006 година и има за цел да обедини и съхрани обичаите, културата и езика на татарско-башкирския народ.  
 
„Сред населението на Башкортостан в продължение на много години се говореше за необходимостта от построяването на джамия, но никой не се заемаше с тази отговорна и тежка работа. Но когато по възрастните и уважавани от мен хора ме помолиха да се заема с тази работа, не можех да им откажа.“, казва тя.
„Аз живея тук повече от тридесет години. Моите колеги са дошли в района по-рано през 60-70-те години на миналия век. Всички ние имахме необходимост от помещение, в което да се молим. В началото всички ме питаха: с какви пари ще построим джамията? А аз им отговарях: Организацията ни не разполага с нито рубла, но Аллах ще помогне. После новината за построяването на джамията се разчу и дузина добри хора от различни националности и религии започнаха да ни донасят помощи. Газови  и петролни компании, строители, местни предприемачи и много други. Процесът беше много труден. Шест години не съм се отместила от тук, но днес, благодаря на Аллах, Който ми отреди да сторя това велико дело. Нека Той да награди всеки, който взе участие в този строеж – физически или материално.“


Първият намаз в джамията "Нур" по искане на мюсюлманското население в региона бил кланян още през ноември 2012 г., по време на Курбан байрама, когато строежът на джамията все още не бил завършен. Оттогава до днес, всяка седмица тук се провеждат петъчните молитви с повече от 250 души.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.