Два документални филма за разтърсващата реалност на сирийската война са сред номинираните за „Оскар“ 2020 

Документалният филм „Пещерата“ (“The Cave”) на сирийския режисьор Фирас Файяд и филмът „За Сама“ (“For Sama”) по сценарий на сирийската журналистка Уаад ал-Хатеб и под съвместната режисура на Ал-Хатеб и Еуард Уотс са два от 15-те документални филми в краткия списък на номинираните в категория „Документално кино“ за „Оскар“ 2020. И двете продукции са от 2019 година и представят разтърсващата реалност на сирийската гражданска война.

д-р Амани Баллор

Филмът „Пещерата“ сирийско-датска продукция, снимана по поръчка на National Geographic в продължение на две години от гражданската война в Сирия. В центъра на документалния филм е представена достойната мисия на една жена мюсюлманка – лекарката Амани Баллор от град Гута, която ръководи импровизирана подземна болница в една пещера и всеки ден спасява десетки детски животи.

По думите на режисьора Фирас Файяд, „целта на филма „Пещерата“ е да изкара хората от зоната им на комфорт, карайки ги да погледнат към ужасяващата реалност около нас“. 

Премиерата на „Пещерата“ беше на Международния филмов фестивал в Торонто през септември 2019 година, когато получи наградата на публиката за „Най-добър документален филм“.

Уаад ал-Хатеб

Филмът „За Сама“, сниман в град Алепо в продължение на пет години от сирийската гражданска война, проследява живота на семейството на самата режисьорка Уаад Ал-Хатеб, която посвещава документалната продукция на малката си дъщеричка Сама.

Документалният филм представя женската перспектива за сирийската война -  погледа и преживяването ѝ от една майка, съпруга и това как се износва, ражда и отглежда малко дете в условията на ужасяваща война.

„Целта ни не е да направим филма още по-въздействащ. Той просто представя една истина.“ – коментира в интервю съпругът на сценаристката Уаад Ал-Хатеб, Хамза Ал-Хатеб, който също има главна роля в продукцията.

Запитани от журналисти кога смятат да покажат филма на собствената си дъщера Сама, на която е посветен всъщност той, Уаад и Хамза Ал-Хатеб отговарят, че със сигурност един ден този филм ще ѝ бъде показан. Защото това, върху което е работела съпругата Уаад в продължение на пет години, е било именно заради собствените деца на семейството и след това, за бъдещите поколения. По думите на родителите, Сама ще види този филм в деня, в който отиде при тях и им каже „Искам да го гледам“.

Световната премиера на филма „За Сама“ беше на американския филмов фестивал Southby Southwest през март тази година, когато също беше отличен с престижна награда.

Церемонията по връчването на 92-рите награди „Оскар“ ще се проведе на 9 февруари 2020 година в Лос Анджелис. 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.